Fylt opp: Slik ser stuen i den kommunale leiligheten til Laila Sellesbak ut, som følge av byggearbeider. - Kommunen mener jeg skal bo her, men jeg kan jo ikke det, sa hun til Adresseavisen på fredag. Senere på dagen fikk hun flytte til leilighetshotell. Nå får nå også resten av beboerne i naboleilighetene alternativ boplass. Foto: MARIANN DYBDAHL

- Dette var lite hyggelig å komme hjem til. Jeg hadde fått skriftlig beskjed om rehabiliteringsprosjektet fra kommunen, men dette omfanget hadde jeg ikke forestilt meg. Jeg begynte å gråte av synet.

Det sier Laila Sellesbakk mens hun ser ned i et hull i soveromsgulvet sitt, som fører rett ned i kjelleren i Båhus gate 18 på Møllenberg. Torsdag kveld kom hun hjem fra Tyrkia. Fredag morgen dro Adresseavisen innom leiligheten, som ser ut som en byggeplass.

LES OGSÅ (Pluss): Slik så det ut i leiligheten da leietageren flyttet

Fikk brev

De siste åtte årene har 53-åringen bodd i sin kommunale leilighet i første etasje. Tidligere i høst fikk Sellesbakk og resten av beboerne brev om at Trondheim eiendom skulle montere nytt ventilasjon- og brannalarmanlegg i Båhus gate 18, 20 og 22. I skrivet ble det informert om at det ville bli tatt hull i tak og gulv samt at bad, kjøkken og soverom ville bli «omfattende berørt».

- Men i brevet fra kommunen sto det ikke noe om at jeg måtte ta forholdsregler og flytte unna eiendelene til andre rom i leiligheten min mens dette pågikk, sukker hun.

Frykter utstyr er skadd

I god tro reiste hun derfor til Tyrkia. I forhold til rehabiliteringen i leiligheten var Syden-timingen god.

- Jeg ringte derfor en leder i Trondheim eiendom på forhånd og sa jeg skulle reise bort. Han lovte at de skulle prioritere leiligheten min og at den skulle være i samme forfatning da jeg kom hjem, sier Sellesbakk.

Inne i leiligheten er det nå mye støv og en kald trekk kommer fra hullet i gulvet på soverommet. Den uføretrygdede 53-åringen driver neglesalong på hobbybasis, og har utstyret til dette installert på soverommet. Sengen sin har hun derfor flyttet ut på stua.

- Arbeidsfolkene har hengt opp litt plast for å dekke til utstyret mitt på soverommet, men til liten hjelp. Her er det utstyr for tusenvis av kroner. Nå er det støv og sagflis over alt, også inne i lampene mine, sier Sellesbakk, og viser frem det hun frykter er skadet.

Innlosjert på hotell

- Kommunen mener at jeg skal bo her, men jeg kan jo ikke det med alt dette støvet. I tillegg har arbeidsfolkene fylt opp hele stua med alle klærne mine. Jeg har nettopp avsluttet kreftbehandling og skal operere menisken min snart – jeg kan ikke drive å lempe rundt på ting, sier Sellesbakk.

Fredag ettermiddag ringte Sellesbakk til forsikringsselskapet sitt. De sendte en representant fra skadebegrensningsfirmaet Polygon, som konstaterte at det ikke var tilrådelig å bo i leiligheten. Leiligheten skal nå tømmes og takst på eventuelle skader tas.

- De fant støv i alle rom og sa at leiligheten var ubeboelig. Senere på fredagskvelden ringte en leder fra Trondheim eiendom. Jeg er nå innlosjert på Trondheim leilighetshotell på kommunens bekostning. De forsto vel det var alvor da Adresseavisen tok kontakt. Men det er mange andre leiligheter i blokka som også skal gjennom den samme rehabiliteringen som min, og i flere av dem bor det barnefamilier. Jeg tror ikke de er forberedt på hva som skal skje. Jeg håper jeg er et skrekkens eksempel, og at kommunen tar dette på alvor fremover, sier Sellesbakk.

Kommunen har snudd

Frode Frydenlund, prosjektleder for vedlikehold ved Trondheim eiendom, opplyser at den opprinnelig planen var at beboerne skulle bo i de tre bygårdene mens oppgraderingen av leilighetene deres skjedde. Kommunen har imidlertid snudd, og tilbyr nå alternativ boplass for beboerne i de andre 17 leilighetene også.

- Etter å ha tenkt oss litt mer om, vil vi bruke denne løsningen for alle beboerne. Vi utbedrer ventilasjon- og brannalarmanlegget, men det er mulig vi feilvurderte konsekvensene i byggeperioden. Med beboerne ute av leilighetene sine, blir det enklere for entreprenøren å gjøre jobben sin. Vi vil gjerne bli ferdige før jul. Samtidig kan ikke dette bli normen. Vi vil ta vare på beboerne våre, men kan ikke bruke store summer på alternativ boplass hver gang vi vedlikeholder bygg. Hovedregelen er at når badet fungerer, så forventer vi at folk skal bo i leilighetene sine, sier Frydenlund.

- Mener du Sellesbakks leilighet er beboelig?

- Jeg personlig ville ha klart å bo der, men når man kommer hjem etter 14 dagers ferie og forventer at ting skal være ferdig, så skjønner jeg at det blir en nedtur. Ved normal fremdrift ville leiligheten hennes ha blitt ferdig, men det oppsto uforutsette ting og det tok beklageligvis lengre tid, sier han.

Frydenlund opplyser også at det har blitt mer støv enn planlagt i forbindelse med prosjektet. Dette er noe Trondheim eiendom vil ta opp med entreprenøren under et møte på tirsdag.

- Vil kommunen dekke eventuelle skader som er påført eiendelene til Sellesbakk?

- Det vil vi ta direkte med henne, om spørsmålet kommer opp, sier Frydenlund.

Tildekket: På soverommet sitt driver Laila Sellesbakk neglesalong på hobbybasis. Utstyret var forsøkt tildekket av plast av entreprenøren, men er likevel fult av støv. Foto: MARIANN DYBDAHL
Mulige skader: Her er neglelakken som Laila Sellesbakk bruker i sin hobbyvirksomhet: - Brukt neglelakk skal stå oppreist, men den har arbeiderne bare kastet i esker. Det tåler den ikke. Bare i denne esken er den neglelakk for 5-6000 kroner, sier hun. Foto: MARIANN DYBDAHL
Gangen: Også i gangen var det tydelige spor av byggearbeidene som skjer i leiligheten. En skinnveske var helt dekket av støvet. Foto: MARIANN DYBDAHL
Støvete: Slik så ovnen i den kommunale leligheten ut fredag morgen. På hele kjøkkenet var det et lag med støv. Foto: MARIANN DYBDAHL