- Kan ikke premieres med opphold

Per Sandberg har lite til overs for politikerne som nå vil gi Maria Amelie opphold.

Saken oppdateres.

Justiskomiteens leder på Stortinget, Per Sandberg, (Frp), sier til adressa.no at han skjønner de mange frustrerte og rasende reaksjonene på saken.

- Paradoksene står i kø. I denne saken og i svært mange andre, lignende, saker

- Har brutt loven

Han mener folks rettsfølelse prøves når Maria Amelie blir pågrepet mens krigsforbrytere og mullah Krekar får bli.

- Men det er altså slik at Amelie har brutt norsk lov og er en illegal innvandrer. Det kan ikke premieres med opphold, uansett hvor gjerne en kunne tenke seg det.

- Men hun var jo bare et barn da hun kom til Norge?

- Det var hun. Det er mange slike saker. Men det er de som nå kritiserer dette systemet som har laget systemet. Utlendingsnemda (UNE) bør legges ned og erstattes med et mer politisert system som utøver mer - og bedre - skjønn, sier Sandberg.

- Legg ned UNE

Han opplyser videre at da omstruktreringen ble gjort i 2001 og UNE ble opprettet, stemte Høyre og Frp mot. Flertallet den gangen ville skyve ansvaret fra seg og over til byråkratene. I UNE sitter det byråkrater og sender tilbake folk som er godt integrert i det norske samfunnet, hevder Sandberg.

Forfatteren og «Årets nordmann», Maria Amelie, fikk onsdag avslag på en ny asylsøknad. Senere på kvelden ble hun umiddelbart pågrepet på Lillehammer for å ha oppholdt seg ulovlig i Norge.

- Vil tøffe seg

I går ble det bekreftet at regjeringen var godt informert om den planlagte pågripelsen av Maria Amelie. Sandberg mener regjeringen med det ga sin aksept.

- Regjeringen vil åpenbart bruke denne saken til å tøffe seg i asyl- og flyktningepolitikken. Om de ønsker, kan de fortsatt overprøve vedtaket i UNE. Men den kostanden er stor - og blir nok trolig ikke tatt. Da er det lettere å la dette henge på UNE, sier Sandberg.

Justiskomiteens leder mener Maria Amelie nå må reise hjem, for så å søke Norge om arbeids- og oppholdstillatelse.

- Brukt som eksempel

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) forteller at han ble fryktelig lei seg da han hørte om pågripelsen. Han kjenner Maria Amelie personlig.

- Det er åpenbart at noen i regjeringen trenger å statuere et eksempel. Hun er et blitt et problem fordi hun nådde ut til mennesker, sier han, og mener at pågripelsen i det minste kunne skjedd på en sivilisert måte, og uten det han beskriver som «triumferende meldinger på Twitter».

- Dette er ikke en sivilisert rettsstat verdig. Til og med Berlusconi har gitt amnesti til tusenvis, og det er uforståelig at vi ikke er i stand til å gjøre det samme, sier Valen frustrert.

- Loven holder ikke

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik skriver på bloggen sin at Maria Amelie må likebehandles, men også få bli i landet. Han mener at hun bør få bli fordi hun kom hit da hun var mindreårig og siden har blitt myndig. «Det burde holde. Hvis ikke loven gir rom for det, holder ikke loven».

Sandvik gir Maria Amelie stor honnør for å ha reist en viktig debatt, men mener at det ikke holder som argument for at hun skal få bli i landet. Også han reagerer på at hun ble pågrepet utenfor Nansenskolen. Fridtjof Nansen ble tildelt Nobels fredspris i 1922 på grunn av sitt humanitære arbeid i blant annet Kaukasus.

 
 
 
 
På forsiden nå