Leter etter bomber på Utøya

Det er uvisst hvor mange som er såret, men minst ti personer er drept i skyteepisoden på Utøya. En antatt gjerningsmann er pågrepet.

Saken oppdateres.

Politiet har nå arrestert personen som skjøt rundt seg på Utøya fredag kveld. Minst ti personer er bekreftet omkommet, og flere skadd.

Politiet tror det dreier seg om samme person som var involvert i eksplosjonen i regjeringskvartalet i Oslo fredag ettermiddag.

Leter etter bomber

Politiet har fredag kveld sendt inn et bombeteam for å sikre at det ikke er plassert bomber på Utøya.

De regner med at de vil ha klarert øya i løpet av kvelden.

Samme person

På en pressekonferanse med politiet i Oslo politistasjon like før klokken 22 blir det informert om at personen som er pågrepet på Utøya er den samme som også ble observert ved regjeringskvartalet da det smalt.

Han skal ha hatt på seg en blå genser med politilogo. Politiet mener den ble brukt for at han skulle fremstå som politimann, men forteller at han aldri har jobbet i politiet.

Gjemte seg for skuddene

Adressa.no har snakket med flere trønderske ungdommer gikk i dekning på Utøya. Enkelte av ungdommene sendte ut meldinger til pårørende.

- Jeg lever, står det i en av meldingene.

Det er omtrent 600 ungdommer som er samlet på sommerleiren til Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) på Utøya denne helga.

- Åtte skadde har hittil blitt brakt inn fra Utøya i luftambulanse og ambulanser, opplyser informasjonsdirektør Alf Bøhler ved Ullevål universitetssykehus til adressa.nos reporter på stedet.

Like før klokken 21 får adressa.no opplyst at ni personer har blitt brakt til sykehuset.

- Fire personer skutt

Fylkessekretær Adrian Pracon i Telemark AUF forteller om forferdelige tilstander på sommerleiren.

– Ut fra det jeg har sett er minst fire personer er skutt og drept. Nå er det full panikk og vi svømmer av gårde for å komme oss i sikkerhet, sier Pracon til Varden.

Politiet har sendt fem ambulanser, en akuttlegebil og en stor buss med helsepersonell til Utøya. Arbeiderpartiet.no skriver: Pårørende bes ringe Sindre Kvil tlf. 41 20 44 02 eller Ingrid Aune tlf. 98 05 97 11.

Mann i politiuniform skyter

«Vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer», skriver sentralstyremedlem Kjetil Vevle på Twitter.

adressa.no kjenner til at en nordtrønder skal ha lagt på svøm fra Utøya og blitt plukket opp av en båt. Han skal etter forholdene være i god behold, og har gitt beskjed til sine pårørende.

Jo Stein Moen, tidligere AP-politiker fra Trondheim, skriver følgende på Twitter: «Ikke ring AUFerne på Utøya!!! Det sies fra sikre kilder at de gjemmer seg for en uniformert desperado».

Stortingsrepresentant Gerd Janne Kristoffersen (AP) er dypt rystet. Hun er hjemme i Verdal og har nettopp fått høre om skuddene som skal ha blitt avfyrt på Arbeiderpartiets sommerleir der cirka 50 ungdommer oppholder seg.

- Jeg tør ikke å ta kontakt med noen der i fare for konsekvensene, men prøver å få en oversikt om skytedramaet har en sammenheng med bombeangrepet i Oslo.

- Mareritt på liten øy

Moen har vært på Utøya 15 år på rad, og forteller at øya er liten, og at man kan gå rundt øya på ti minutter. Den ligger også et godt stykke unna land.

- Nå fikk jeg nettopp melding via Twitter om at man fortsatt hører skudd. Situasjonen er fortsatt uavklart. Jeg får beskjed om at folk har låst seg inn og gjemmer seg for skytteren, sier han til adressa.no.

- Dette er en utrolig dramatisk situasjon, og det er mareritt som man har vanskelig for å forestille seg, sier han.

Jo Stein Moen har tidligere vært nestleder i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF).

- Jeg håper de involverte får profesjonell oppfølging etter dette. Dette gjør voldsomt inntrykk, sier han.

Like etter klokken 17.30 begynte flere foreldre å motta meldinger om at det ble løsnet skudd på Utøya. Statsminister Jens Stoltenberg bekreftet at det var en alvorlig og kritisk situasjon på Utøya da han ble intervjuet av TV2 klokka 18.00.

Politiet har sendt store politistyrker og helikopter til stedet.

- Helt hysterisk

Aftenposten.no har vært i kontakt med Tove Knudsen som har en 14 år gammel sønn som deltar på Aufs sommerleir. Hun forteller at sønnen og tre kamerater så vidt hadde tatt seg inn til fastlandet da det ble løsnet skudd.

- Så ringer sønnen min meg helt hysterisk. Det hadde kommet en person til Utøya som skyter. Personer skal være truffet. Masse folk ligger i vannet og forsøker å svømme til fastlandet, forteller Knudsen.

Båten som deltakerne har på sommerleiren er borte, ifølge Knudsen, og ingen vet hvor den er.

- Det er panikk der ute. Jeg kjører bort dit nå for å se hvordan det går. Min sønn er rimelig hysterisk. Jeg har gitt beskjed om at de må gjemme seg dersom gjerningspersonen kommer mot dem, sier Knudsen.

Gro Harlem Brundtland holdt tale på Utøya i dag, og etter planen skulle Jens Stoltenberg holde tale i morgen.

 
 
På forsiden nå