Potetferie ble til høstferie sent på 80-tallet. Ferien ble lagt til potetinnhøstingen, og skolebarn ble brukt som potetopptagere og ekstrahjelp. Foto: Rune Petter Ness

1. Høstferien har sin opprinnelse fra krigen da bøndene måtte ha hjelp til å få inn potetene. Mange barn tok derfor en pause fra skolearbeidet for å hjelpe til og kanskje tjene noen slanter. Høstferien var potetferie til langt ut på 1980-tallet.

Les også: Herlig høstvær hele uke i Trøndelag.

2. Ferien har havnet på forskjellige uker fordi potetene ble først moden i sørlige landsdeler, og måtte innhøstes litt tidligere der. Vanligvis avholdes høstferien samme uke som året før, men i noen fylker varierer det fra år til år.

Her har du ti tips til høstferien (Pluss)

3. Tidspunkt for høst- og vinterferien ble tidligere samordnet nasjonalt. Nå er inndelingen av skoleåret delegert til fylket, som må sørge for at ferier tilpasses avvikling av nasjonale prøver. Skoleåret skal være på 190 dager, og avvikles over minst 38 uker.

4. De tre nordligste fylkene har ikke en hel ukes høstferie, men tar bare fri 2-3 dager i forbindelse med en helg. Hvilke dager som er fri kan variere fra skole til skole og fra år til år.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

5. Troms hadde sine to dager med høstferie i uke 39. Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland, Vest-Agder, Vestfold og Østfold tok ferien i uke 40. Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Telemark, Finnmark og Nordland har høstferie nå, i uke 41.

Har du ferie senere i høst, kan du jo sjekke ut saken om høstens 20 billigste storbyer her.

- Det blir kos med noen dager fri, synes elevene ved Strindheim skole. (Pluss)