Fostervold vil at telefonsamtalen skal offentliggjøres

Marit Fostervold vil at det som ble sagt i telefonsamtalen mellom Politidirektoratet og henne skal bli kjent. – Men det er PODs ansvar å orientere om hele innholdet i telefonsamtalen, skriver Fostervold i en melding til Adresseavisen.

Marit Fostervold tillater at POD redegjør for innholdet i telefonsamtalen, men også hele ansettelsesprosessen.   Foto: Ole Martin Wold

Saken oppdateres.

- Det var POD som tok initiativet, det var de som ringte meg. Det er også de som har det overordnede arbeidsgiver ansvaret, og det er de som er ansvarlig for rekrutteringsprosessen, skriver Fostervold i meldingen.

Hun gjør det også klart at POD har hennes godkjennelse til å «gå ut med hele samtalen».

Fredag ble det kjent at Knut Smedsrud er tilsatt som ny avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD).  Visepolitimesteren i Trøndelag politidistrikt, Marit Fostervold (45), var blant toppkandidatene til stillingen, men gjennom Politiets Fellesforbunds fagblad Politiforum er det blitt kjent at hun trakk søknaden sin etter å ha fått en telefon fra POD.

Den fikk hun fredag formiddag den 5. februar, altså en uke før tilsettingen var klar.

Ble presentert alternativer

I telefonsamtalen ble Fostervold blant annet gitt to alternativer, der det ene var å trekke søknaden.

POD har foreløpig gitt to reaksjoner på at dette er blitt kjent.

Sent torsdag kveld ble det lagt ut en melding på Twitter der HR-direktør Karin Aslaksen i POD skrev at «Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i det bildet som tegnes av denne prosessen i Politiforum. Vi har fulgt vanlige prosedyrer. Kandidaten har selv valgt å trekke søknaden».

Dagen etter, fredag ettermiddag, offentliggjorde POD på sine egne hjemmesider en melding der det heter «Det medfører ikke riktighet at POD ba henne (Fostervold) trekke søknaden.»

Telefonen fra en rekrutteringsansvarlig

Foreløpig er det ikke kjent hvem i POD som ringte Fostervold. Men etter det Adresseavisen erfarer, var det en person med ansvar for rekruttering i politiet som kjenner ansettelsesprosessen rundt beredskapsdirektør-stillingen godt.

Politiforbundet reagerer sterkt

Både leder Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund, og leder Kristin Aga i Oslo politiforening reagerer sterkt på prosessen rundt ansettelsen av ny beredskapsdirektør. Bolstad uttalte til Adresseavisen han vil ha svar på hva som gjorde at Marit Fostervold trakk søknaden om å bli beredskapsdirektør i politidirektoratet.

Har studert rekrutteringsprosess i politiet

Marit Fostervold var senest i 2010 medforfatter på en masteroppgave nettopp om rekrutteringsprosesser i politiet, og kjenner inngående system og regelverk rundt dette. Fostervold tok da Master of Public Administration (MPA) ved Handelshøyskolen i Trondheim, Copenhagen Business School,  og Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).

På forsiden nå