Breivik mot staten:

Sondres mamma synes Breivik-rettssaken er helt bak mål

Nina Lian mistet sønnen Sondre Kjøren på Utøya. Hun vil forsøke å leve et normalt liv mens Breivik-rettssaken pågår.

Nina Lian og samboer Steinar Krogstad dro til Oslo for å overvære deler av rettssaken etter 22. juli-terroren. Men denne ukas rettssak vil ikke være i tankene til Lian. 

Saken oppdateres.

17 år gamle Sondre Kjøren fra Orkdal ble drept i Kafébygget på Utøya. Sondres mor, Nina Lian, og hennes samboer Steinar Krogstad, var til stede i rettssal 250 i Oslo da straffesaken mot Anders Behring Breivik ble gjennomført i 2012.

Denne gang skal hun ikke følge med den sivile rettssaken hvor Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene.

- Jeg har ikke ofret denne saken en tanke. Jeg vil velge å vie livet mitt til noe annet. Jeg synes denne rettssaken er helt bak mål, sier hun.

Utøya-overlevende Maria Olsen (21) og Emma A. Christensen (21) orker ikke bruke energi på det som skjer i Skien fengsel. De tror Breivik taper rettssaken. (krever innlogging)

- Prøver å gå videre

Hun vil de nærmeste dagene unngå både aviser og tv-sendinger.

- Jeg synes det er unødvendig. Rett og slett. Jeg kan ikke forstå at han kommer noen vei med dette søksmålet, sier hun.

Lian sier hun prøver å leve et normalt liv i etterkant av tragedien som rammet familien.

- Jeg orker ikke å grave meg ned i møkka der igjen. Det har tatt nok tid av livet mitt. Nå prøver jeg å finne gleder i hverdagen, sier hun.

På onsdag skal den terrordømte mannen gi sin forklaring i retten, og Lian har ingen planer om å få med seg hva han sier.

- Da ønsker jeg å gå meg en tur på ski, så får han bare holde på med sitt. Skulle han vinne gjennom med saken sin, så får jeg heller irritere meg da. Jeg kan ikke ta sorgene på forskudd, mener Lian.

LES MER: Ila fengsel rekonstruerte Breiviks celler for at retten skulle få se

- Holder meg unna aviser

Leder Tonje Selbekk i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Nord-Trøndelag mener det må være opp til hver enkelt hvordan man velger å forholde seg til rettssaken.

- Jeg kommer ikke til å følge med på saken. Jeg kommer til å holde meg unna nettaviser og lignende i denne perioden. Om jeg går inn på nettaviser så unngår jeg å trykke på saker som omhandler denne saken. Jeg finner andre ting å gjøre i stedet, sier hun.

Den lokale støttegruppen har valgt å ikke bruke for mye ressurser på denne rettssaken da den ikke handler om de berørte, men om Breiviks soningsforhold.

Leder Anne Spjelkavik i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Sør-Trøndelag synes Breivik fortjener minst mulig oppmerksomhet.

- At han tillater seg å stevne staten og river ruren av sårene som er i ferd med å gro, viser bare at han ikke har noe i vårt samfunn å gjøre, mener hun.

LES MER: Breivik-saken kan ende i Strasbourg

- Eier ikke skamvett

Det er vanskelig å unngå rettssaken, og Spjelkavik vil følge med på deler av den. Hun forteller at hjelpeapparatet vil være i beredskap på nytt for dem som trenger profesjonell hjelp.

- Han eier tydeligvis ikke skamvett til å forstå hvilken skade han gjør på folk ved å ta denne saken. All ære til den norske stat som behandler mannen på denne måten etter de avskyelige gjerningene hans, sier hun.

Personlig gruer hun seg ikke til å se Breivik på tv-skjermen og på bilder, men hun vet det er tungt for mange.

- Jeg håper de klarer å skjerme seg mest mulig. Han er ikke verd den store negative energien, sier hun.

LES MER: Politiet innfører flyforbud over Skien fengsel

Reiser til utlandet

Marion Eriksen, som også sitter i Støttegruppen i Sør-Trøndelag, føler at det er naturlig å følge med rettssaken.

- Men jeg vil ikke oppsøke alle nyhetssendingene. Jeg vet at det er store forskjeller på hvordan folk vil håndtere denne saken. Bare innad i min egen familie er det stor forskjell. Graden av sinne og aggresjon mot Breivik er fra null til hundre, sier hun.

Hun forteller at enkelte vil skjerme seg så mye at de vil reise ut av landet for å unngå den verste eksponeringen.

- Han har all mulig rett til å gå til sak hvis han føler seg urettferdig behandlet. Sånn er det i en rettsstat som Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Støttegruppen ber pårørende unngå Breivik-rettssaken

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Breiviks sak mot staten
  • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
  • Breivik ble pågrepet samme dag og har siden vært eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
  • I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
  • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
  • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
  • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.
  • Kilde: NTB
Gjennomføring av Breivik-saken

Slik er programmet for gjennomføringen av rettssaken der Anders Behring Breiviks søksmål mot staten skal behandles.

Tirsdag 15. mars:

9.00: Retten settes, innledning.

9.15: Innledningsforedrag: Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik (3 timer).

12.45: Innledningsforedrag: Statens prosessfullmektig, advokat Marius Emberland (3 timer)

 Onsdag 16. mars:

9.00: Breivik gir retten sin forklaring (3 timer).

13.00: Bevisførselen begynner, med vitnet Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaringsanstalt

15.00: Retten på befaring for å se Breiviks soningsforhold med egne øyne (lukkede dører)

 Torsdag 17. mars:

9.00: Bevisførselen fortsetter, med vitnet Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse.

10.30: Vitnet Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt (delvis lukkede dører)

12.45: Vitnet Bjarne Haukeland, fengselslege ved Ila fengsel.

13.30: Vitnet Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Skien fengsel

14.15: Vitnene Margit Kise og Tore Stenshagen, begge avdelingsledere ved Skien fengsel (delvis lukkede dører)

 Fredag 18. mars:

9.00: Bevisførselen fortsetter hvis behov.

10.00: Sluttprosedyre: Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik (rundt 3 timer).

13.30: Sluttprosedyre: Statens prosessfullmektig, advokat Marius Emberland (rundt 2 timer)

Anne Spjelkavik, leder i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Sør-Trøndelag, roser den norske stat som hun mener behandler Breivik med verdighet. 

Anne Spjelkavik, leder i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Sør-Trøndelag, roser den norske stat som hun mener behandler Breivik med verdighet. 

På forsiden nå