Breivik mot staten:

Snåsamannen-filmskaper følger Breivik-rettssaken i Oslo tinghus

Dokumentarfilmskaperen Margreth Olin er i Oslo tinghus for å følge vitneforklaringen til Randi Rosenqvist.

Den kjente dokumentarfilmskaperen Margreth Olin var til stede i overføringssalen i Oslo tinghus i dag.   Foto: ntb scanpix

Saken oppdateres.

På dag to under rettssaken som Anders Behring Breivik (37) har anlagt mot staten kom den kjente filmskaperen Margreth Olin gående inn i overføringssalen i Oslo tinghus.

Hun hadde nylig suksess med dokumentarfilmen «Mannen fra Snåsa» som omhandler Joralf Gjerstad.

- Jeg er her fordi jeg er produsent på en dokumentarfilm som mitt produksjonsselskap Speranza film har under utvikling. Dokumentaren skal handle om en av Norges fremste rettspsykiatere som skal vitne i dag, sier Olin til Adresseavisen.

Her kan du følge rettssaken Breivik mot staten

Forklarer seg om Breiviks helse

Hun henviser til Randi Rosenqvist som skal avgi forklaring under den sivile rettssaken til Breivik mot staten.

Rosenqvist observerte Breivik i fengselet og innleverte en rettsmedisinsk rapport til Breivik-rettssaken i 2012.

Under denne ukas rettssak skal Randi Rosenqvist, psykiatrispesialist og spesialrådgiver ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, forklare seg om Breiviks helse.

- Vi er i forprosjekt, noe som betyr at finansieringen ikke er ferdig. På dette tidspunktet kan jeg ikke si at filmen blir en realitet en gang, sier hun.

- Men vi arbeider for at den skal bli noe av, legger hun til.

Mediene burde ha vist mer tilbakeholdenhet, mener Klaus Sonstad og Marvin Wiseth som reagerer på bildebruken av Breivik(krever innlogging)

- Rosenqvist er hovedfokus

Olin forteller at hun vil få med seg partsforklaringen til Breivik, men at dette ikke er et tema i den eventuelle dokumentarfilmen.

- Jeg blir her i dag og får et inntrykk av hva som foregår. Jeg vil ikke ha fokus på Breivik, det er Randi som er mitt hovedfokus, sier hun.

Dokumentarfilmen om Rosenqvist har fått utviklingsstøtte fra Norsk filminstitutt, og Olin forteller at de vil søke om produksjonsstøtte når de har kommet lenger med utviklingen. Nå er de inne i en researchfase.

- Vi vil ikke filme noe i retten i dag, vi er her kun som tilhørere, sier hun.

- Vil du gjøre opptak av Rosenqvist like etter at hun har vitnet?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Breiviks sak mot staten
  • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
  • Breivik ble pågrepet samme dag og har siden vært eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
  • I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
  • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
  • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
  • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.
  • Kilde: NTB
På forsiden nå