Bjørg møtte Breivik da han var fire år:

- Jeg så allerede da at noe var galt

Bjørg Brevig Eriksen (69) følger hvert eneste minutt av rettssaken i Skien.

Bjørg Brevig Eriksen følger rettssaken i Skien fra Oslo tinghus. Hun møtte terroristen da han var fire år.  

Saken oppdateres.

69-åringen sitter på en av tilhørerplassene i sal 227 i Oslo tinghus som overfører rettssaken hvor Anders Behring Breivik har saksøkt staten.

- Jeg så ham allerede som 4-åring, og tenkte at dette ikke var en normal unge. Noe var galt, hevder hun til Adresseavisen.

Psykolog Jim Aage Nøttestad fra Trondheim vil ha en ny vurdering av Breiviks psykiske tilstand. (Krever innlogging)

- Noe som ikke stemte

Hun hadde en venninne som hadde som jobb å observere Breivik.

- Jeg husker det veldig godt den dag i dag. Det var noe som ikke stemte med hele kroppsspråket hans, men jeg ville ikke spørre venninnen min siden dette var en del av jobben hennes, sier Brevig Eriksen.

Hun var i Oslo tinghus og fulgte med på hvert minutt av massemorderens tre timer lange forklaring.

- Jeg synes det er fantastisk å følge rettssaken. Det er veldig interessant, sier hun, og avviser at det er tungt å sitte seks timer i strekk i Oslo tinghus.

Utøya-etterlatte Randi og Sebastian Johansen Perreau har ingen tro på at Breivik vil si unnskyld til AUF og Arbeiderpartiet.

- Må aldri komme ut

- Mannen er gal, men hvor sitter det i hjernen? Jeg er opptatt av å følge saken, og jeg håper jo at han aldri kommer ut igjen, sier hun.

69-åringen fulgte også rettssaken i 2012. Nå synes hun det er riktig at Breivik får prøvd saken om sine soningsforhold i sivil rett.

- Vi lever i et demokrati, og de verdiene må vi fortsette å holde på, understreker hun.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Breiviks sak mot staten
  • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
  • Breivik ble pågrepet samme dag og har siden vært eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
  • I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
  • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
  • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
  • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.
  • Kilde: NTB
Dag 3 i retten

9.00: Bevisførselen fortsetter, med vitnet Helga Ervik.

10.30: Vitnet Knut Bjarkeid, direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt (delvis lukkede dører)

12.45: Vitnet Bjarne Haukeland, fengselslege ved Ila fengsel.

13.30: Vitnet Bjørn Draugedalen, fengselslege ved Skien fengsel.

14.15: Vitnene Margit Kise og Tore Stenshagen, begge avdelingsledere ved Skien fengsel (delvis lukkede dører). (©NTB)

På forsiden nå