Advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten startet med å si at han ville unngå å snakke for mye om sikkerhetstiltakene ved Ila slik at det meste kunne gå for åpne dører. - Jeg er ikke fritatt taushetsplikt om sikkerheten ved Ila, så jeg er stilt i en ganske komplisert situasjon i dag. Jeg skal prøve å svare, og så får vi diskutere hva som gjøres videre hvis dere ikke er fornøyd med svarene, sa Bjarkeid.

For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere, skriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen. (Krever innlogging)

- Tusenvis av dokumenter

- Det var veldig lite problematisk i varetektsperioden. Breivik hadde et aktivitetsnivå som jeg tror er langt ut over det vanlige mennesker. Aktiviteter i forbindelse med rettssaken, avhør, advokatene, sakkyndige, judisielle observasjoner, ny runde med sakkyndige, han hadde tusenvis av sider med dokumenter å sette seg inn i, sa Bjarkeid.

Det var først da Breivik fikk en rettskraftig forvaringsdom at det ble aktuelt å sette inn kompenserende tiltak, fordi han hadde mindre å holde på med, sa fengselsdirektøren.

Psykolog Jim Aage Nøttestad fra Trondheim vil ha en ny vurdering av Breiviks psykiske tilstand. (Krever innlogging)

Avviste Røde Kors

Bjarkeid fortalte at det ble satt i gang en rekke tiltak på Breiviks tre celler. Han nevner PlayStation og walkman. Ingen fanger på Ila får datamaskin understreker Bjarkeid.

30-40 innsatte på Ila får besøk av Røde Kors på Ila hver uke.

- Dette er viktig, fordi de møter folk som ikke har noe med fengselsvesenet å gjøre. Vi håpet at Breivik også ville ta imot et slikt tilbud. Han mente Røde Kors var for knyttet til regjeringen, og avviste det, sa fengselsdirektøren.

Bjørg Brevig Eriksen møtte Breivik da han var fire år og skjønte allerede da at noe var galt

- Tøys fra Breivik

Regjeringsasdvokat Marius Emberland spurte Bjarkeid hvilke tanker han har når det gjelder Breiviks «pragmatiske forhold til sannheten».

- Hvis ting er i forhold til oppdraget hans, så har han et annet forhold til hva som er sant eller ikke, sammenlignet med den Breivik man møter i hverdagen. Han var for nødt til å legge til betydelig i sin gjennomgang i går, sa han.

Han avviste at det ble holdt tilbake besøksskjema og fortalte at Breivik bestemte mye av dette selv.

Breivik mente at han takket ja til de fleste aktiviteter, men der var fengselsdirektøren klar:

- Med respekt. Det er tøys, sa han.

I går var Breivik opptatt av selvmord i norske fengsel, og hevdet at det skjedde 15 selvmord i året. Bjarkeid opplyste at siste selvmord på Ila skjedde i begynnelsen av 90-tallet.

Nakenvisitasjon etter luftegårdbesøk

Regjeringsadvokat Emberland spurte om nakenvisitasjonene som Breivik var veldig kritisk til under sin forklaring i går.

- Visitasjonene skjedde hver gang han hadde vært ute av avdeling for særlig høy sikkerhet. I praksis gjelder dette luftegården. Den luftegården er i bruk av andre innsatte resten av dagen. Hva som kan bli lagt igjen av gjenstander og beskjeder, har vi ikke kontroll over. Det er de bygningsmessige begrensningene vi har, som er årsaken til det høye antallet, sa Bjarkeid.

Frykter gisselsituasjon

Han fortalte at det var minst 20 andre som ble mer kroppsvisitert enn Breivik i denne perioden.

Emberland spurte videre hvorfor Breivik måtte sitte bak glassvegg under besøk.

- Det går på muligheten for å ta en person som gissel eller skade en person. Det kan gjøres for å prøve å komme seg ut av anstalten. For å si det slik, det er ingen som kommer ut av fengsel ved bruk av gisler. Men det vi frykter, er skade på andre personer, sa fengselsdirektør Bjarkeid.

- Kunne lage dødelige våpen

Advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten la frem et brev som Breivik hadde sendt for å anmelde flere personer til politiet.

Breivik hevdet at det fantes mange gjenstander på cellene som han kunne ha laget 10-15 dødelige våpen av dersom han hadde ønsket det. Dette hadde han lært gjennom program på National Geographic. Han nevner penn, linjal, Playstation, tannbørste, kniv og gaffel.

Han kunne også ha «nøytralisert» to til tre fengselsbetjenter, ettersom han har erfaring med kampsport og har stor muskelmasse.

Kan gå for lukkede dører

Første vitnet på rettssaken tredje dag, Helga Ervik fra Sivilombudsmannen, kunne ikke vitne i saken likevel. I stedet ble deler av Sivilombudsmannens rapport lest opp i retten. Les en oppsummering her.

Deler av forklaringene til Bjarkeid og avdelingslederne Margit Kise og Tore Stenshagen ved Telemark fengsel avdeling Skien kan gå for lukkede dører, i og med at de skal gi retten sensitiv informasjon om sikkerhetstiltak ved fengslene. Derfor vil offentligheten ikke få kunnskap om hele soningsregimet som omfatter Breivik.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.