TØNSBERG: I et forslag til uttalelse fra landsmøtet i Tønsberg innstiller redaksjonskomiteen på at Venstre skal gå inn for å stanse konsesjonsrunde 23 - som skal tildele nye leteområder for olje og gass i Barentshavet. Et enstemmig Storting har tidligere gått inn for konsesjonsrunden, og utlysningen av de nye leteområdene er allerede igangsatt.

Mye tyder på at landsmøtet søndag finner frem til et kompromiss i saken slik at de mest sårbare områdene som nå ligger ute til fordeling gjennom konsensjonsrunde 23 skal vernes.

Ny politikk etter Parismøtet

Men etter den internasjonale klimaavtalen i Paris ble vedtatt har krefter i Venstre kommet på andre tanker. En rekke mijøvernorganisasjoner fremmet krav om å avlyse denne konsesjonsrunden da klimaavtalen i Paris ble klar.

Paris-avtalen slår fast at den globale oppvarmingen skal begrenses til to grader, og at verdenssamfunnet skal jobbe for å nå et mål på 1,5 grader. I forslaget til uttalelsen på landsmøtet i Venstre heter det at Norge må stanse prosessen med å tildele nye leteområder i Barentshavet.

- Norge  kan ikke lenger late som om klimapolitikken ikke har betydning for oljesektoren.  Oljefeltene det er snakk om å utvinne, ligger i mer sårbare og vanskeligere  tilgjengelige områder enn noen gang før. Utvinning av olje og gass i de arktiske  områdene vil ha store miljømessige konsekvenser og bidra mest til klimaendringer  sammenlignet med andre utvinningstillatelser, heter det i forslaget som det skal voteres over på søndag.

Mobiliserer i korridorene

Men i korridorene på landsmøtehotellet i Tønsberg mobiliseres det nå for å endre uttalelsen. Et forslag fra Møre og Romsdal, Nordland, Oppland og Rogaland Venstre vil ikke gå inn for at partiet nå skal snu i spørsmålet om den nye konsensjonsrunden. En rekke delegater på landsmøtet sier de er bekymret for arbeidsplasser og næringsutvikling i nord og langs kysten dersom disse nye feltene ikke legges ut. Et forslag til alternativ formulering vil heller sørge for at nye olje- og gassfelt bygges ut med betydelig lavere klima-avtrykk enn i dag

- Det må derfor stilles strengere krav til miljø når plan for bygging og drift og når nye letelisenser vedtas, heter det i det alternative forslaget.

Jobber med kompromiss

Venstres nestleder Ola Elvestuen forsøker å samle landsmøtet rundt et kompromiss. I stedet for enten å avlyse hele konsesjonsrunden, eller å gjennomføre den slik Stortinget har vedtatt, vil Elvestuen sørge for at de konsesjonene som ligger nærmest iskanten ikke bør utvinnes av miljømessige årsaker og i lys av klimaavtalen i Paris.

- Venstres oljepolitikk er egentlig ganske enkel. Sårbare områder skal vernes, produksjonen må skje med så lite utslipp som mulig og virksomheten skal lønne seg. Nå ser det ut som det er flertall på dette landsmøtet om å konsentrere vår politikk mot at de mest sårbare områdene i konsesjonsrunde 23 skal holdes utenfor. Det er jeg meget tilfreds med, sier Elvestuen til adressa.no

Venstres nestleder mener samtidig at det er på tide at Norge går gjennom hele sin oljevirksomhet i lys av Paris-avtalen.

- Den avtalen endrer så mye av forutsetningene for vår oljevirksomhet. I denne omgangen er det viktig at Venstre sørger for å verne de mest sårbare områdene i og mot iskanten. I neste omgang er det duket for en total gjennomgang av hele vår virksomhet på sokkelen, sier Elvestuen.