Anders Kiær, saueeier og Høyre-politiker, kontaktet regjeringen om en bjørn i sitt beiteområde. Få dager senere ble Miljødirektoratet instruert av det Høyre-styrte Miljødepartementet om å gi en fellingstillatelse, meldte NRK torsdag.

Nå krever SVs Bård Vegar Solhjell svar fra miljøminister Vidar Helgesen (H) på hva som skjedde i saken.

– Hva er begrunnelsen for at statsråden valgte å instruere Miljødirektoratet om å gi tillatelse til ekstraordinær felling av bjørn på eiendommen til Nord-Trøndelag Høyres leder Anders Kiær? spør Solhjell før Stortingets spørretime onsdag.

– Ikke i baren

SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski sier det er viktig med en forutsigbar, stabil og faglig forankret forvaltning av bjørn.

– Fellingstillatelser skal ikke saksbehandles i baren på Høyres landsmøte. Det kan ikke være sånn at vi skyter truede dyrearter basert på kjennskap og vennskap innad i et parti, sier hun til NTB.

– Vi kan ikke risikere at norsk artsmangfold ofres for politiske vennetjenester innad i Høyre. I denne saken kan det se ut som nettopp det er tilfellet, sier Kaski, som viser til at antallet brunbjørner nå er historisk lavt.

I fjor ble det påvist 128 brunbjørner i Norge. Det er det laveste antallet som er registrert siden de landsomfattende innsamlingene av data startet i 2009.

Kan instruere

KrFs Hans Fredrik Grøvan, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier han vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere om han skal ta opp saken på komiteens møte tirsdag.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson tror neppe det blir snakk om noen kontrollsak, men reagerer likevel på fellingen.

– Hvis regjeringen har begynt med direkteforvaltning av rovdyr, så har de for lite å gjøre og har skjønt fint lite av sin rolle i rovviltforvaltningen, sier han til NTB.

Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro bekrefter at regjeringen har en juridisk mulighet til å instruere, men at hun aldri har opplevd en slik instruks.

Tok kontakt på landsmøte

Saken startet i april, da en bjørn ble observert i Mykleby beitelags beiteområde. Jordbrukssjefen i Stor-Elvdal kommune sendte da en anmodning om felling til Miljødirektoratet.

Kiær har sau som beiter i området, og på Høyres landsmøte nylig tok han kontakt med statssekretær Lars Andreas Lunde Miljødepartementet. Kiær tok deretter kontakt med Miljødirektoratet der han henviste til samtalen med statssekretæren, skriver NRK.

Få dager senere sendte departementet en instruks til direktoratet om å gi fellingstillatelse.

Bjørnen hadde nylig kommet ut fra vinterdvale og hadde ikke tatt sau, men ble likevel skutt av Statens naturoppsyn.

Kiær mener det var legitimt å ta direkte kontakt med statssekretæren i en sak han selv har egeninteresser i.

– Jeg tar kontakt med alle jeg kan kontakte, sier han.