Nå starter hotellstreiken

Fra klokka 8 søndag morgen tas nærmere 3.500 hotell- og restaurantansatte ut i streik. Det fører til at flere hoteller må stenge.

Scandic Solsiden, Nova Hotell og Royal Garden stenger som følge av streiken.  Foto: Montasje

Saken oppdateres.

3.351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold blir tatt ut i streik. Det samme gjelder for 99 medlemmer ved sju bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland. Både hoteller, kantiner og restauranter rammes.

Felleforbundet er forbannet over ikke å få rett til lokale forhandlinger.

– Alle andre forbund i NHO har for mange år siden akseptert rett til lokale lønnsforhandlinger. Dette var vårt hovedkrav i år og er noe vi mener motparten absolutt burde kunne akseptert, uttalte leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til NTB lørdag.

Men NHO service kunne ikke det. Og pengekravet var uakseptabelt for arbeidsgiverne. Dermed er konflikt et faktum.

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, sa NHO Reiselivs forhandlingsleder, Jostein Hansen.

Streiken vil få stor betydning for flere av Trondeheims hoteller.

Blant de som blir hardest rammet, er Scandic Solsiden (27 ansatte i streik), Royal Garden (44 ansatte i streik) og Nova Hotell, Kurs og Konferanse (17 ansatte i streik). For alle disse betyr streiken at de må stenge.

Her får du en fullstendig oversikt over alle bedriftene i Sør-Trøndelag som blir rammet av streiken.

Ingen i Nord-Trøndelag eller Møre og Romsdal blir rammet.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:


Dette krangler de om

Streiken kommer som følge av at arbeidsgiverorganisasjonen NHO Reiseliv og arbeidstakerorganisasjonen Fellesforbundet ikke kom til enighet i forhandlingene om Riksavtalen.

Hovedstridspunktet er hvorvidt arbeidstakerne skal ha rett til lokale forhandlinger på den enkelte arbeidsplass. Dette er vanlig i mange andre bransjer, og Fellesforbundet har satt dette som hovedkrav. Arbeidsgiversiden sier på sin side at det ikke er aktuelt å gå med på dette, spesielt i en tid med usikre økonomiske utsikter.

På forsiden nå