Nye pistolhylstre skal forhindre vådeskudd

Det nye hylsteret har fått en ekstra sikringsmekaniske.

Nye hylstre skal gjøre det umulig å frata polititjenestemenn våpenet. For ordens skyld: dette bildet viser den gamle hylstertypen.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Etter en rekke hendelser med vådeskudd i politiet er endelig et nytt våpenhylster på plass. Det melder politiforum.no. Det nye hylsteret er bedre tilpasset nye lykter på pistolene og med en sikringsmekanisme som skal gjøre det vanskeligere å frata politiet våpenet.

Prosessen med å få på plass et nytt hylster satte fart da en mann klarte å fyre av en pistol ved politistasjonen i Stavanger. Senere kom det meldinger om vådeskudd der politibetjenter selv fyrte av våpenet, og en gjennomgang fra i mars i år viser at vådeskuddene skyldtes alt fra hosteanfall, diskusjoner og tabber.

Umulig å gjøre avtrekk

Det nye hylsteret skal være mye sikrere.

- Hylsteret har blitt utviklet med en ekstra låsmekanisme og tilpasset nytt utstyr. Det gjør det umulig å ta avtrekk i et låst hylster, sier overbetjent Kai-Inge Schaathun Larsen ved operativ seksjon ved Politihøgskolen til Politiforum.

Det er ikke nødvendig med ny opplæring da de ny hylstrene i bruk fungerer helt likt som de gamle.

Ble truffet i leggen

Også lokalt har det vært flere hendelser knyttet til vådeskudd.

Ved Namsos og Fosnes lensmannskontor ble en politikvinne skadet da kollegaen hennes avfyrte et skudd som traff henne i foten. Hendelsen skjedde da en politibetjent skulle demonstrere noe på pistolen:

Spesialenheten skrev følgende: «[Betjenten skulle] vise eller prøve noe på hennes tjenestepistol mens den var i hylstret som hun bar på hoften. Han stilte seg bak henne og det neste hun husker er at det sa "pang" og at hun lå på gulvet og hadde "virkelig vondt" i høyre leggen.»

Politibetjenten fikk senere 12 000 kroner i bot.

Også ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor var det en hendelse der det ble avfyrt et vådeskudd i en garderobe.

En politikvinne ble skutt i leggen på politihuset i Namsos i fjor. Nå har mannen som avfyrte skuddet fått bot.  
        
            (Foto: Namdalsavisa)

En politikvinne ble skutt i leggen på politihuset i Namsos i fjor. Nå har mannen som avfyrte skuddet fått bot.   Foto: Namdalsavisa

På forsiden nå