Trondheimsjenta Alina har en bønn til russebussene i Oslo

«Nå er det nok. Jeg har ikke sovet på snart 48 timer, og dette er overhodet ikke greit».

19 år gamle Alina Glushchenko er lut lei av russebussene som dunker ut musikk rett utenfor studentbyen hvor hun bor. Nå ber hun russen om å ha forståelse for at det finnes noen som har eksamensperiode. 

Saken oppdateres.

Alina Glushchenko (19) flyttet fra Trondheim til Oslo i fjor høst for å begynne internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Hun bosatte seg i Vestgrensa studentby på Ullevål. For mange er eksamensperioden en tøff påkjenning, men trondheimsjenta trodde aldri den skulle bli preget av så mye søvnunderskudd.

- Nå er det nok! Jeg har aldri hatt problemer med å sove før, men jeg har ikke sovet lenger enn 2–4 timer om natten den siste uka, sier Glushchenko til Adresseavisen.

LES MER: Dette synet møtte svartrussen da de kom tilbake etter 1. mai-festen

Ikke sovet på nesten to døgn

Siden forrige helg har hun hørt russebusser kjøre forbi i området med utrolig høyt volum og spesielt basslyden er enkel å kjenne på kroppen.

- Jeg har ikke sovet på snart 48 timer, og dette er overhodet ikke greit. Man kan ikke gi blaffen i andre mennesker på denne måten, sier hun.

Hun understreker at hun var russ selv i fjor, og hun vil at russen skal kose seg og nyte russetiden. Men den siste uka har begeret rent over.

- Musikken stopper ikke før klokka er seks-sju om morgenen. Det er en McDonald's like ved der jeg bor, og bussene parkerer på parkeringsplassen ved siden av. Dette forstyrrer hele nabolaget og også andre studenter ved studentbyen, sier hun.

Årest russelåter i Trondheim er ute - stem på din favoritt!

- Ekstremt natt til 1. mai

Eksamensforberedelsene har dessverre blitt punktert av den høye musikken som varer gjennom hele natten.

- Det er så viktig med søvn under eksamensperioden. Natt til 1. mai fikk jeg ikke sove et eneste minutt. Det var helt ekstremt. Jeg hørte musikken som om den var rett utenfor stuevinduet mitt. Jeg husker da vi selv var russ, og det var mye festing, men vi hadde jo respekt for andre mennesker og tok hensyn, påpeker hun.

Glushchenko har ingen god løsning på hvor russen kan gjøre av seg, men mener russebussene ikke kan stå i tettbebygde strøk og spille musikk til langt på natt.

- Dette er grusomt og veldig ubehagelig. Livene våre skal jo ikke stoppes opp, bare fordi russen skal feire, sier hun.

De siste dagene har hun forsøkt å legge seg i 21-tida før bråket starter.

- Jeg regner meg selv som et veldig snilt menneske, men dette bringer virkelig frem det verste i meg, innrømmer hun.

LES OGSÅ: Overvåker ungdomsfester med kamera (For abonnenter)

- Spesielt beklagelig

Russepresident Aleksander Eig Lien i Hovedrussestyret for Oslo og Akershus synes det hele er svært beklagelig.

- Russen har ikke som formål å forstyrre allmennhetens ro, og det er spesielt beklagelig da vedkommende er student, og har behov for rikelig med søvn, sier han.

Russebussen til Eig Lien har selv vært på den aktuelle McDonald's-restauranten, men han har ikke oppfattet at det spilles musikk på dette stedet.

- Jeg har erfart at russen er der for å spise fordi det er en av få mattilbud om natten. Men vi har bare vært der et par ganger, så det er fullt mulig at noen spiller musikk mens de er her, sier han.

LES MER: Russecamp blåste bort i Levanger

- Hvor kan vi være?

Dersom det er tilfelle, så synes russepresidenten at det er trist.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å prøve å unngå dette i fremtiden, påpeker han.

I år har russen blitt bortvist fra alle områder i Oslo, også områder hvor det ikke er tett befolket, ifølge Eig Lien.

- Hvor kan vi være? Vi drar med glede dit vi kan være uten å sjenere noen, men vi må få informasjon om hvor vi har lov til å befinne oss, sier russepresidenten.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:


Russepresident Aleksander Eig Lien er delaktig i russebussen The Captain som innimellom drar til McDonald's på Ullevål for å spise om natten. 

Russepresident Aleksander Eig Lien er delaktig i russebussen The Captain som innimellom drar til McDonald's på Ullevål for å spise om natten. 

Russepresident Aleksander Eig Lien i Hovedrussestyret for Oslo og Akershus forteller at de gjerne vil ha informasjon om hvor de kan være uten å forstyrre innbyggerne. Dette bildet er fra en tidligere russefeiring. 

Russepresident Aleksander Eig Lien i Hovedrussestyret for Oslo og Akershus forteller at de gjerne vil ha informasjon om hvor de kan være uten å forstyrre innbyggerne. Dette bildet er fra en tidligere russefeiring. 

På forsiden nå