Røde Kors har med sitt Nettverk etter soning, der frivillige møter straffedømte etter soning, et godt inntrykk av bakgrunnen for de mange kriminelle.

Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde i fjor høst en undersøkelse der det går fram at levekårene er dramatisk mye dårligere for innsatte i fengslene enn for den øvrige befolkningen.

Omsorgssvikt

For eksempel har 40 prosent opplevd å bli mishandlet, 38 prosent bodde med noen som hadde alkohol- eller narkotikaproblemer i oppveksten, og 41 prosent har opplevd at noen i familien satt i fengsel, ifølge rapporten fra SSB.

– Vi kjenner oss godt igjen i resultatene. Sykdom, rusproblemer og mangel på omsorg og penger er noe våre frivillige får høre nesten daglig i sine møter med fengselsbefolkningen, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Torsdag har Røde Kors invitert til fagdag der levevilkårene for innsatte er tema, blant annet det lave utdanningsnivået. 66 prosent av de innsatte i norske fengsler har ungdomsskole eller lavere som sin høyeste utdanning.

– Savner mer

Mangeårig justisminister i Jens Stoltenbergs regjeringer, Knut Storberget (Ap), vil delta under fagdagen. Han sier til NTB at de funnene SSB har gjort i sin undersøkelse, langt på vei er de samme som ble avdekket ti år tidligere.

– Vi driver fortsatt og fengsler filleproletariatet. Jeg vil faktisk rose dagens regjering for å ha fulgt bra opp det arbeidet vi begynte med under forrige regjering, men vil si at jeg savner mer, sier Storberget.

Han trekker fram at det grovt sett er menn under 40 år som soner i norske fengsler. Mange av dem har vært utsatt for overgrep og omsorgssvikt da de var yngre, og et fengselsopphold bør brukes til å reparere skadene de er påført, mener han.

– Behovet for endring i soningsløpet er fremdeles høyaktuelt, sier Storberget.