- Skattyterne kan få et godt tjenestetilbud selv om antallet skattekontorer blir færre, mener finansminister Siv Jensen (Frp), til Aftenposten.

Samtidig frykter ansatte nedleggelse av mange kontorer over hele landet.

Totalt er 6800 ansatt i Skatteetaten. Og det store flertallet av dem, 5000, jobber ved 107 ulike skattekontorer som er spredt rundt omkring i landet.

Finansminister Siv Jensen har gitt Skatteetaten klar beskjed om at vi har for mange skattekontorer - og da sikter hun spesielt til det som tidligere het ligningskontorer.

I et brev til etaten gir hun tydelig uttrykk for at det er «vesentlig større» stordriftsfordeler å hente ut i etaten enn man gjør i dag.

- Regjeringen legger til grunn at dette tilsier færre og større kontorer, skriver hun i brevet der hun helt konkret har bedt etaten som «en systematisk oversikt over hvilke kontorer som foreslås henholdsvis nedlagt, videreført og eventuelt nyetablert i ny kontorstruktur.»

Ønsker offentlig debatt

Opplysningen om dette brevet har nådd Stortinget der Aps kommunalpolitiske talskvinne, Helga Pedersen, har stilt Jensen spørsmål om på hvilken måte hun har tenkt å involvere Stortinget i saken. Samme spørsmål opptar også de ansattes representanter, skriver Aftenposten.

- Stortinget bør ikke la regjeringen få fritt spillerom til å rasere Skatteetaten, sier Ingrid Sølberg, leder i NTL Skatt, i en pressemelding etter at Aftenposten tok kontakt for å høre hva som skjer.

- Hvor i landet innbyggerne skal ha tilgang til skattekontorer, kan ikke være en beslutning Finansdepartementet kan ta i lukkede rom. Vi krever en åpen, offentlig debatt som ender med et vedtak i Stortinget, sier hun.

Jensen har forsikret Pedersen om at dersom Regjeringen bestemmer seg for å gjennomføre endringer i kontorstrukturen «vil Stortinget bli orientert om dette.»

Ønsker mer effektivisering

Den runden finansministeren nå har igangsatt er den andre store omorganiseringen i løpet av mindre enn ti år. Den rødgrønne regjeringen fjernet en rekke kontorer med et fåtall ansatte i 2008.

Etter den tid har etaten bestått av et sentralt direktorat, fire andre sentrale enheter (bl.a. Oljeskattekontoret) og fem underliggende regioner. Disse, Skatt Nord, Skatt Sør, Skatt Midt-Norge, Skatt Vest og Skatt Øst, har hver rundt tyve skattekontorer.

Ifølge Skattedirektoratet har 36 av de 107 kontorene mindre enn ti ansatte, mens ytterligere 28 har mellom ti og tyve ansatte.

Finansministerens hovedbegrunnelse for ønsket om større og færre enheter, begrunnes med et generelt behov for å effektivisere offentlig sektor. Hun viser også til økt bruk av elektroniske tjenester og opprettelsen av Skatteopplysningen, gjør at kundene kan få et godt tjenestetilbud selv om antall skattekontorer blir færre.

Betydelig antall kontorer

- Foreløpige signaler tilsier at Skatteetaten i sin rapport vil foreslå å legge ned et betydelig antall skattekontorer, opplyser Sølberg som leder alle som er organisert i Norsk Tjenestemannslag i Skatteetaten.

De frykter prosessen fører til nedlegging av viktige arbeidsplasser i lokalmiljøene og at mange vil bli tvunget ut i arbeidsledighet i et svakt arbeidsmarked.

Hun legger forøvrig til at det som skjer «harmonerer dårlig med avtalen Regjeringen nylig har inngått med Venstre om å vurdere utflytting av statlige arbeidsplasser ut av Oslo. »