Listhaug advarer mot ny flyktningkrise i Europa

Så mange som 800.000 flyktninger og immigranter venter på å ta seg over fra Libya til Europa, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Listhaug, som denne uken besøker Sicilia i Italia for å se hvordan den italienske øya håndterer presset, advarer mot ny flyktningkrise i Europa.

– Vi ser at trafikken hit øker. Det er en kjempeutfordring, for en stor del av dem som kommer er økonomiske migranter, sier Listhaug (Frp), til VG.

- Må være på vakt

Til NRK sier hun at dette minner oss om at dette ikke er over og at vi må være på vakt for hva som kan skje – og at dersom det kommer veldig mange migranter til Italia, kan det bety at det blir en forflytning nordover. 46.714 flyktninger og migranter har ankommet Italia i løpet av årets fem første måneder. 47.463 kom i samme periode i fjor.

Mandag besøkte hun det norske skipet Siem Pilot, som det siste året har reddet 19.209 båtflyktninger i Middelhavet. For få dager siden plukket skipet opp 1.017 migranter fra Vest-Afrika tolv nautiske mil fra Libya og fraktet dem til Italia.

13 000 reddet

Den siste uken har tre båter veltet – 13.000 mennesker er blitt reddet opp av sjøen. 700 er antatt døde.

– Det er helt forferdelig å se. Det verste er å tenke på hvor kyniske menneskesmuglerne er. Det er et bilde på hvor lite et menneskeliv er verdt for dem. Det eneste som står i hodet på dem er å tjene penger, sier Listhaug til VG.

På forsiden nå