Det er Dagens Næringsliv som forteller om at samarbeidspartiene er blitt enige om den nye politikken i forbindelse med energimeldingen som Tord Lien la frem i vår.

– Nå er det ikke lenger bare en kraftmelding, men en klimamelding. Det blir bare salg av nullutslippsbiler i 2025, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til DN.

Frp stiller seg også bak

Det mest overraskende er kanskje at også Frp stiller seg bak at i 2025 skal verken nye bensin- eller dieselbiler selges. Også bybusser og lette biler skal være nullutslippskjøretøy. Dette vil altså ikke inkludere hybrider.

– Når vi bruker positive virkemidler som gjør at forbrukeren får gode valgmuligheter, går det i den retningen, sier Frp-representanten.

Dette er mer ambisiøst enn hva Ap gikk inn for i vinter Da satte de 2030 som mål for at ingen nye diesel eller bensinbiler skulle selges.

SV har i sitt program at innen 2020 må 9 av 10 nye biler være nullutslippsbiler, mens Miljøpartiet de Grønnes stortingsrepresentant i 2013 sa han ville ha forbud mot salg av bensin- og dieselbiler allerede i 2017.

Ny avgift på strøm

Det er også et mål om at innen 2030 skal alle nye tyngre varebiler, 75 prosent av nye langdistansebusser og halvparten av alle nye lastebiler verken gå på bensin eller diesel.

De fire partiene er også enige om en ny klimaavgift på strøm. Pengene skal gå til Enova, ifølge Tina Bru, som er Høyres talsperson i saken, skriver DN.