Kulturministeren vil ikke gi penger til Islamsk Råd

Etter et møte med den nye styrelederen i Islamsk Råd Norge (IRN) vil ikke kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) si om hun har tillit til det nye styret.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Oslo: Kulturministeren vil først ha en bekreftelse på at styret ble lovlig valgt, skriver Aftenposten. Inntil departementet får denne redegjørelsen, blir ikke den halvårlige driftsstøtten utbetalt.

I begynnelsen av juni trakk styret i IRN seg i protest mot at rådet ikke ville gå med på oppsigelse av generalsekretær Mehtab Afsar. Nå leder et arbeidsutvalg på tre menn med religiøst konservativ bakgrunn Islamsk Råd Norge. I spissen står norsk-gambieren Kebba Secka, som i 2000 måtte gå av etter at han uttrykte forståelse for kvinnelig kjønnslemlestelse.

Foruten Kebba Secka utgjør den pakistansk-norske legen Zahid Mukhtar, også tidligere IRN-leder, og Mohammed Ibrahim fra den somaliske Tawfiiq-moskeen det nye interimsstyret.

Mukhtar gjorde seg blant annet bemerket i norsk offentlighet i 2004 da han uttrykte forståelse for drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh på TV 2s debattprogram Holmgang, skrev Aftenposten i 2004.

På 90-tallet ville ikke Mukhtar ta avstand fra fatwaen mot Salman Rushdie, og han sa i 1998 at Rushdie burde reise til Iran for å få en dom der, selv om han risikerte dødsstraff. I en TV-debatt i 1995 ville han ikke ta avstand fra en shariadødsdom mot en 14 år gammel pakistansk jente.

Den somaliske Tawfiiq-moskeen har nære bånd til den salafistiske organisasjonen Islam Net.

Aftenposten presenterte torsdag redegjørelsen fra styret som trakk seg i protest fra Islamsk Råd Norge (IRN). Her beskriver de tilstandene i organisasjonen som kaotiske, og hevder arbeidet deres ble sabotert.

På forsiden nå