Etter folkeavstemningen torsdag er det klart at Storbritannia forlater EU. Det endelige resultatet viser at 51,9 prosent av britene stemte for brexit.

– Britiske velgere har talt, og da blir det sånn, sa statsministeren Erna Solberg til NRK i morgentimene fredag.

Varsku

Hun mener valgresultatet i Storbritannia er et kraftig varsku for resten av EUs ledere.

– Dette bør være et varsku for EUs ledere og for nasjonale ledere i europeiske land, at det å gi ungdom og mennesker fremtidshåp i dag ved å sørge for jobbløfter er blant de viktigste tingene vi gjør, sier Solberg.

Da Adresseavisen snakket med Solberg bare timer før valglokalene stengte, konstaterte hun at dette kom til å bli svært, svært jevnt - og med et utfallet som var umulig å forutse.

Mens de første meningsmålingene viste en svak overvekt for å bli, snudde dette gjennom natten.

Børsene stuper i hele Europa

Rammes indirekte

Solberg håpet i det lengste at britene ramler ned på riktig side; som i hennes verden var at de forblir et EU-land.

- Jeg mer bekymret for de langvarige politiske virkningene enn effekten nå på kort sikt. Rundt om i Europa sitter sentralbankene klare til å dempe de akutte krisene. Norge har ikke så mye direkte handel med Storbritannia, men på lenger sikt vil et økonomisk svekket Europa, særlig sentrale handelspartnere for oss som Sverige og Tyskland, ramme oss, tror Solberg - som likevel mener de politiske komplikasjonene av en brexit er til større bekymring.

Ledere må ta selvkritikk

Solberg er urolig for fremveksten av en rekke anti-krefter som har dyp mistro til politikere, eliter og overnasjonalt samarbeid.  En Brexit vil gjøre at ytterliggående partier i Europa blir oppmuntret og vokser seg enda større, tror statsministeren.

- Verden trenger mer samarbeid, ikke mindre. Brexit vil gi et innadvendt Europa, opptatt av seg selv og egne problemer. Dette vil blokkere for løsninger og internasjonalt samarbeid, sier Solberg, som mener en del av Europas ledere må ta selvkritikk for å lage grobunn for nasjonalistiske krefter.

Ikke bekymret for EØS

Solberg har tilbragt valgdagen i Trondheim i forbindelse med signingsjubileet for kongeparet, men fulgte innspurten torsdag kveld og fredag morgen fra statsministerboligen i Oslo.

At Storbritannia nå melder seg ut av EU får ingen konsekvenser for EØS-avtalen, påpeker Solberg.

– Vi har en god EØS-avtale med EU. Så avhenger det av Storbritannias avtale med EU blir, og hvordan det blir for Norges del. Vårt forhold til EU ligger fast, og på kort sikt er også vårt forhold til Storbritannia avklart, sier hun.

– Vi må jobbe med hvordan vi skal prioritere hvordan norske interesser er best tjent med EU fremover, og spørsmålet er hvordan vi politisk finner løsninger, sier Solberg.

Glede i Sp-leiren

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ber regjeringen gripe muligheten som et britisk nei til EU gir og på sikt forhandle fram en bedre avtale med Brussel.

– Jeg er spent og glad. Glad for at det britiske folk har gjort som det norske folk gjorde i 1994, og for at demokratiet har talt. Samtidig er jeg spent på å se hvordan europeiske ledere vil håndtere denne situasjonen, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han advarer mot å hausse opp konsekvensene av brexit og mener EU-tilhengerne for en stor del har ført en fryktdrevet kampanje.

Tror på dominoeffekt

Miljøpartiet De Grønnes talsperson Rasmus Hansson mener derimot den politiske betydningen av brexit knapt kan overdrives.

– Muligheten for en dominoeffekt i EU er stor nok til at jeg er bekymret. I tillegg blir det spennende å se om dette er starten på Storbritannias indre oppløsning, ved at Skottland og Nord-Irland forlater unionen, sier Hansson til NTB.

- Veldig alvorlig for Europa

Venstre-leder Trine Skei Grande mener den britiske EU-utmeldingen er alvorlig og dramatisk for hele det europeiske samarbeidet.

– At Storbritannia, Frankrike og Tyskland har samarbeidet tett og nært, har vært bra for freden i Europa de siste 70 årene. La oss håpe at dette ikke får så kraftige følger for økonomi og europeisk samarbeid som det er grunn til å frykte, sier Grande til NTB.

Hun sier det er skremmende at høyreorienterte og nasjonalistiske krefter i flere europeiske land nå kan få vind i seilene.

– Vi ser nasjonalismen vokse fram over hele Europa. Innvandrerhat var en viktig del av valgkampen i Storbritannia, sier Venstre-lederen.

Hun har svært begrenset tro på at brexit vil gi Norge et større handlingsrom overfor EU.

– Det er naivt å regne med at EU skal prioritere en ny avtale med Norge nå, i den situasjonen som har oppstått, sier Grande.