Etter avskjeden som statsråd føler nordtrønderen seg «rett og slett holdt for narr» av partiledelsen, som ikke ga ham nye oppgaver i partiet.

«… jeg hadde forventet noe annet etter 27 års trofast tjeneste» skriver Robert Eriksson om tausheten han hevder å ha blitt møtt med etter avgangen som arbeidsminister i Erna Solbergs regjeringen.

Les også: Tidlgere stadsråd Robert Eriksson til pr-bransjen

«Hyener» og «krokodilletårer»

Dette kommer frem i boken «Bare gjør det – trofast rebell for Siv og Erna» som blir presentert på en pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag.

I den selvbiografiske boken skriver Robert Eriksson (42) i detalj om sine to år som statsråd i landets første Høyre-Frp-regjering, og fra tiden etterpå.

Han holder ikke tilbake: Partikolleger blir stemplet som kaklere, hans eget embetsverk «lakk fra interne møter og spredte rykter», det samme gjorde staben ved statsministerens kontor. Navngitte journalister er «hyener, idioter og drittsekker», mens nestleder Per Sandberg «dolket ham».

I boken skriver Eriksson at partileder Siv Jensen gråt «krokodilletårer» da han måtte gå.

Rykteflom

Før han måtte gå, måtte beskriver Eriksson selv at han måtte stille på teppet for statsminister Erna Solberg og partileder Siv Jensen for å svare på spørsmål om forholdet til sin politiske rådgiver Ulrikke Holmøy (29).Les også: Nå tar han farvel med poltikken

Les også: Løkka i livet er å ha en jobb

Hun begynte hos Eriksson i november 2013, og er med i den 380 sider lange boken fra og med side 53.

«Langt fra alle tolket vår arbeids- og samværsform i beste mening. I starten skjønte vi lite av hva som pågikk, Ulrikke og jeg. Men utover i 2015 gikk det gradvis opp for oss at ryktemakere og sladderkjerringer jobbet på høygir i kulissene», skriver Eriksson.

Les også: Får 105 337 i måneden i karantenelønn

Nektet foran sjefen

Ryktene, bekymringsmeldingene og observasjonene florerte. Ifølge Eriksson var ett av ryktene at han og Holmøy blant annet ofte dro på arbeidsreiser alene.

Etter hvert ville regjeringssjefen Erna også vite hvordan det lå an.

«Det hadde kommet henne for øre at min politiske rådgiver og jeg var i et forhold. Det var blant andre folk i mitt eget departement som syntes vi hadde et veldig nært forhold, som gjorde det vanskelig å forholde seg til oss, kunne statsministeren fortelle

I boken skriver Eriksson at han nektet blankt for at han hadde noe kjærlighetsforhold til sin rådgiver.

«Tvillingsjeler»

Ingen medier har til nå omtalt disse ryktene og angivelige forholdet Holmøy. Men i boken sin redegjør Eriksson for situasjonen:

«Hvis det er slik at tvillingsjeler eksisterer, så har jeg funnet min tvillingsjel i henne», skriver han, og bedyrer at det først oppsto varme følelser etter at han hadde gått av som statsråd.

Rådgiveren Ulrikke Holmøy var også tema da Eriksson møtte Siv Jensen for den tunge avskjedsbeskjeden. Eriksson ville vite om den egentlige avgangen var det omstendighetene rundt henne, noe Jensen avviste.

«Siv gråter. Inni meg kjenner jeg på en følelse av blodig urettferdighet. Lurer på hvorfor hun sitter der med krokodilletårer i øynene

«Dolket» av Per

Eriksson legger ikke skjul på at han er skuffet, oppgitt og fortvilet over partiledelsen og partileder Siv Jensen for behandlingen han fikk underveis og særlig etter at han fikk avskjed.

I et eget kapittel – «Dolket i ryggen av Per Sandberg» skriver han om hvordan det var å våkne til medieoppslag der Per Sandberg, da på Stortinget, angrep regjeringen og ham personlig for å føre en politikk med usosial profil. Ett av ankepunktene var barnetillegget som ble endret for uføre.

«Hvis Sandberg hadde en umettelig trang til å kritisere regjeringen, hvorfor valgte han ikke da å kritisere Høyre fremfor å angripe kolleger i eget parti» skriver Eriksson..

- Ikke bitter

I boken kommer det frem at Eriksson var fortvilet etter avgangen og flere ganger spurte Jensen om han virkelig måtte gå og om det ikke fantes andre oppgaver for ham. Det gjorde det åpenbart ikke, for Eriksson ble møtt med taushet fra partiledelsen, skriver han..

«På dette området er jeg utrolig skuffet over både Siv og de øvrige i partiets ledelse. Jeg føler meg rett og slett holdt for narr, og hadde forventet noe annet etter 27 års trofast tjeneste. Amatørskap er vel det mest dekkende ordet», skriver Eriksson.

Etter en periode på karantenelønn fra staten, er den tidligere arbeidsministeren i dag ansatt i Pr-byrået MSL-Group. Han bedyrer at han kommer til å være Frp-er livet ut.

«Uansett, la det ikke være noen tvil: Jeg er verken sur eller bitter. Jeg heier på Siv».

Jensens statssekretær, André Kolve, opplyser at Siv Jensen ikke har noen kommentar knyttet til Robert Erikssons bok, og at hun heller ikke har lest den.

Robert Eriksson skriver at han ikke er bitter, men følte seg dolket av mange i og utenfor partiet. Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix
DOLKET: Per Sandberg gikk til stormangrep på regjeringens sosiale profil. Robert Eriksson følte seg dolket av vennen og partifellen Sandberg Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix