Ny varetektsfengsling for terrorsiktet trønder

Mannen fra Verdal som er siktet for deltakelse i terrorgruppen IS, ble torsdag varetektsfengslet i fire nye uker.

Politiadvokat Thomas Blom fikk rettens medhold i at den 32 år gamle terrorsiktede trønderen fortsatt skal være varetektsfengslet. 

Saken oppdateres.

Det melder NRK.

Mannen er fortsatt ilagt brev- og besøkskontroll. Re-fengslingen skjedde i Oslo tingrett torsdag.

Angrer

I retten sa den siktede mannen at han ble arrestert og fengslet fire ganger av IS i Syria. Årsaken var at han ønsket å reise tilbake til Norge, ifølge NRK. Ifølge forsvareren er den siktede en angrende fremmedkriger.

Mannen nekter fortsatt straffskyld. Han ønsker heller ikke å gi politiet tilgang til sin Facebook-profil. Ifølge NRK begrunnet han dette med at han ikke ønsket at familie og venner skulle bli en del av etterforskningen.

Påtalemyndighetene åpnet i retten for at en eventuell fremtidig varetekt kan skje nærmere hjemplassen til den terrorsiktede trønderen, skriver NRK. Selv uttrykte mannen at han gjerne kunne melde seg for lokalt politi, eller gå med fotlenke, hvis han fikk anledning til det.

Pågrepet på Gardermoen

Det var i midten av juni Adresseavisen fortalte at en nordmann satt fengslet i Tyrkia. 22. august i år ble mannen fra Verdal pågrepet av norsk politi, etter at han ble utlevert til norske tjenestemenn fra PST i Tyrkia. Mannen ble pågrepet ved ankomst på Gardermoen.

Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, opplyste til Adresseavisen at han var siktet for brudd på paragraf 136a i den nye straffeloven, som sier at den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, kan straffes med fengsel inntil seks år.

Da mannen ble varetektsfengslet første gang, innrømmet han å ha vært i Syria fra desember 2014 til slutten av april 2016. I kjennelsen kom det frem at siktede hadde hatt en aktiv rolle, og deltatt i ransakinger og boligrazziaer for IS.

Politiadvokat Thomas Blom uttrykte i retten torsdag at etterforskningen kan ta tid.

Nekter straffeskyld: 32-åringen fra Verdal er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon. 
    
      (Foto: Privat)

Nekter straffeskyld: 32-åringen fra Verdal er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon.  Foto: Privat

På forsiden nå