«Syke folk, menn som hater kvinner»

Dette sier Adresseavisens lesere om den mye omtalte Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar».

Saken oppdateres.

Det har stormet rundt den lukkede Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar» de siste dagene. Her deler de nå omlag 35 000 mannlige medlemmene innhold som spøker med voldtekt, vold mot kvinner og grov rasisme.

Gruppa selv beskriver seg slik: «Vi er mannfolk, og dette er vårt mannsjåvinistiske fristed hvor vi kan poste masse vitser, bilder og humor i vår egne lukkede gruppe uten at noen skal få stoppe oss!!»

For noen dager siden la Ingrid Jackson ut et innlegg på Facebook hvor hun ba sine mannlige venner melde seg ut av denne gruppen. Som straff oppfordret flere medlemmer til å begå krenkende seksuelle handlinger mot henne. Saken ble omtalt i VG og siden har det stormet rundt mannegruppa.

Medlemstallet har for øvrig gått ned fra rundt 38 000 til rundt 35 000 på få dager.

Beklager hetsen

Administrator Kay Erikssen har imidlertid beklaget at innlegg med oppfordringer om å begå seksuelle krenkende handlinger mot kvinner - og en jente på 13 år - ble publisert. Dette er nå fjernet.

– Dette skal være en gruppe der vi kan poste idiotiske vitser, bilder og andre ting uten å være bekymret for hva arbeidsgiver eller familien tenker om det. Men vi har nulltoleranse for mobbing og uthenging, sier Erikssen til VG.

I humorprogrammet Raae & Osnes på NRK P3 tar programleder Erlend Osnes et oppgjør med kritikerne.

– Jeg skal gå ut på en liten grein og si at dette må være en storm i et vannglass, den mest horrible krenkefesten jeg har vært med på i hele mitt liv. Politisk korrekte mennesker må sette seg ned og puste litt ut, sier han ifølge Medier24 i programmet.

Toppblogger gikk til retten

Også toppblogger Sophie Elise Isachsen har blitt hengt ut på denne gruppa. Hun gikk tidligere i år til retten for å hindre spredning av et bilde av seksuell karakter. Bildet ble nylig postet på gruppa igjen.

Bloggeren bak MannOmAlt, Eirik, er tidligere medlem av gruppa, men meldte seg ut av gruppa på grunn av lignende hendelser.

– Vitser om sex med barn, syke bilder av vrengte organer. Trusler mot folk som rapporterte bildene og en enighet om at de som snakket negativt om gruppen, burde bli flådd levende, skriver han på bloggen sin.

Ordfører på banen

Onsdag kom ordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp) i Tinn kommune i Telemark på banen og ba kommunens innbyggere om å melde seg ut av gruppa.

«Det er faktisk noe av det verste jeg har lest og sett, og mange av medlemmene syns tydeligvis det er morsomt. Selv er jeg full av humor, som sikkert mange allerede har lagt merke til. Men dette er IKKE HUMOR, det er grovt krenkende og fullstendig umoralsk,» skrev han på sin Facebook-side.

«Mannegruppa Ottar» har i løpet av de siste dagene mistet flere tusen medlemmer, men administrator Kay Eriksen vil ikke stenge Facebook-gruppen. Ifølge Nettavisen, har over 5000 medlemmer forlatt gruppen på ett døgn.

– Jeg er ikke bekymret for at medlemstallet synker. For samtidig som folk forsvinner ut, har vi en godkjenningsliste på over 10.000 mennesker som venter på å få komme inn. For hver 1000 som forlater gruppa får vi 2000 nye, sa Erikssen til VG tirsdag.

I en uhøytidelig spørreundersøkelse Adresseavisen har gjort via sin Facebook-side, sier 76 prosent at det ikke er greit å ha en slik gruppe som «Mannegruppa Ottar», 8 prosent sier det er greit, mens 16 prosent bryr seg ikke.

Rundt klokken 15 onsdag hadde 577 personer stemt.

Dette sier noen av leserne:

Linn Therese Nordskag:

«Ekte mannfolk vitser ikke om seksuelle overgrep av babyer.
Ekte mannfolk oppfordrer ikke til vold og overgrep mot 13 år gamle jenter.
Ekte mannfolk poster ikke pornobilder og bilder av vrengte kjønnsorganer.
Ekte mannfolk er ikke kvinnehatere.
Ekte mannfolk er ikke medlem i "manne"gruppa Ottar.
Ekte mannfolk som er blitt addet til den gruppen melder seg ut!»

Tine Bianca Løkthaug:

Kvalmende! Hets, trusler og «vitser»om overgrep på barn burde ingen holde på med!

Glenn Torger Nohre:

I går ettermiddag hadde gruppen rundt 35000 medlemmer. Nå 27000. Fortsatt mange, men regner med at det går nedover.

Torkil Wold:

Må få bestemme selv kordan grupper man ska være medlem av. 
Mann er mann.

Siv Husbyaune:

Syke folk, menn som hater kvinner...

På forsiden nå