Derfor har vi høstferie

Hver høst får barn og ungdom fri en uke på skolen - tilsynelatende helt uten grunn.

Ferieeeeee!!!: Foto: Mikaela Berg 

Saken oppdateres.

- Hva skal du gjøre i høstferien?

 - Jeg skal reise med mamma og pappa til syden.

 - Enn du?

 - Vi skal på hytta.

En typisk samtale i en norsk skolegård i starten av oktober måned hvert år. For bare noen korte uker etter at skolen har startet for høsten så er det klart for nok en friuke. Ikke fordi lærerne trenger planleggingsdager eller fordi sommerferien ble avkortet med en uke, men fordi det er meningen du skal plukke potet.

Hva sa du? Plukke potet?!

Les også: Skal du ut å reise snart? Sjekk disse pakketriksene

Les også: Skal du til London i høstferien? Vær obs på disse reglene

Krig og matmangel

Ja, denne litt pussige ordningen er særegent for Norge og Sverige (höstlov) og har ble første gang gjennomført under 2. verdenskrig for at skolebarn skulle hjelpe bøndene å høste poteter på grunn av matmangelen. Men krigen er forlengst over, så hvorfor fortsetter da Norge og Sverige med denne tradisjonen? Og trenger vi egentlig høstferien?


Hva synes du om skolens høstferie?
Du må velge et alternativ
 

Sjekk ut høstferiekalenderen for 2016 her

Ingen planer om endringer

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte til Nettavisen at regjeringen har ingen planer om å gjøre endringer i dagens ordning.

 - Jeg har registrert at det går en debatt om vi trenger høstferien. Det er en interessant diskusjon, sier kunnskapsministeren.

Forskjellig over hele landet

Visste du forøvrig at den norske høstferien ikke er lik over hele landet? De tre nordligste fylkene har høstferie kun i to eller tre dager mens mens i resten av landet har skolebarn fri en hel uke. Ikke faller høstferien på den samme uken heller. I uke 40 har Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland, Vest-Agder, Vestfold og Østfold ferie. Samme uke har skolebarn i Nordland og Finmark fri onsdag 5. til fredag 7. oktober. I Troms derimot er det høstferie kun to dager, nemlig torsdag 6. og fredag 7. oktober.

I de to trøndelagsfylkene, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Telemark, Rogaland og i Sogn og Fjordane er det fri hele uke 41.

Senere ferie i Sverige

Sverige har høstferie senere enn Norge og her er det stort sett uke 44 (31.oktober - 4. november) som gjelder for hele landet.

Fylkesmannen bestemmer

Men hvem er det som bestemmer når høstferien skal være. Den faller jo tross alt på litt forskjelige uker fra år til år? Det viser seg at det Fylkesmannen i hver kommune som fastsetter dette.  Fylkeskommunene fastsetter planen for skoleåret og feriene, men hver enkelt kommune kan godt bestemme andre datoer for høstferie og vinterferie.

Her kan du se Skole -og barnehagekalenderen for Trondheim kommune

Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen har ingen planer om å avvikle høstferien. Foto: Kristin Svorte 

Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen har ingen planer om å avvikle høstferien. Foto: Kristin Svorte 

På forsiden nå