Frp-nominasjonen i Møre og Romsdal:

Vraker Listhaug fra listetoppen

Nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal Frp vil ikke ha den superpopulære partiprinsessen Sylvi Listhaug på toppen av sin stortingsvalgliste.

IKKE ØNSKET PÅ TOPP: Sylvi Listhaug blir tilbudt andreplassen på stortingsvalglisten til Møre- og Rmsdal, dersom nominasjonskomiteens forslag blir stående.  Foto: Stein Bjørge, Aftenposten

Saken oppdateres.

En enstemmig nominasjonskomité vil heller ha den tidligere Stranda-ordføreren Frank Sve som listetopp for Fremskrittspartiet til valget neste år.

Listhaug er dermed skjøvet ned på andreplass. Den andre store kometen i Frp, landbruksminister Jon Georg Dale, er dyttet ned på tredjeplass.

Siv Jensen vil mer. Toppkandidat i Oslo

Ledemateriale

Beslutningen har slått ned som en bombe blant Frp’erne i Møre- og Romsdal. Urolighetene startet da partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik mandag denne uken meldte at han ikke ville ta gjenvalg.

- Av hensyn til familie vil jeg hjemover, sa Nesvik mandag. Han åpnet likevel for å bli statsråd.

«Alle» regnet med at nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal bare ville justere listen og sende ut ute Nesvik på topp etter beskjeden mandag.

Det var da også planen til nominasjonskomiteen.

Det opprinnelige nominasjonsforslaget hadde Nesvik på topp og partiets to stjerneskudd Listhaug og Dale på de neste plassene.

Både Listhaug og Dale vurderes som soleklare lederkandidater den dagen partileder Siv Jensen kaster inn håndkleet.

Per Sandberg, som selv har sagt nei til renominasjon, har bedt de gamle FRPern slippe frem de unge.

Snudde

Men det var før Frank Sve svingte seg inn på banen.

Den tidligere Stranda-ordføreren og lederen av fylkeslaget har nå danket ut begge i nominasjonsforslaget.   

Komiteen snudde etter å ha hatt Sve til intervju. Lederen av nominasjonskomiteen, Stig Rune Andreassen, bekrefter at «noe skjedde» under møtet.

– Det er riktig at planen var å sende ut samme liste som sist, men at vi tok bort navnet til Nesvik slik at førsteplassen sto tom. Men under møtet ble en enstemmig komité enig om at vi ønsket å sende ut en liste med forhåndsnominerte kandidater og at vi ville foreslå Sve på førsteplassen, sier Andreassen til Sunnmørsposten.

– Så det Sve sa under intervjuet hadde betydning i forhold til at komiteen under møtet bestemte seg for å sette han på førsteplass?

– Det hadde betydning ja, sier Andreassen – og legger til at føler seg rimelig sikker på at den listen nominasjonskomiteen nå har sendt ut speiler det som er oppfatning rundt i partiets lokallag i fylket.

Dale har ambisjoner

Frp i Møre- og Romsdal har i dag to representanter på Stortinget. Kilder i partiet sier til Adresseavisen at listen med stor sannsynlighet kan bli endret av nominasjonsmøtet i fylket.

Jon Georg Dale ble orientert i dag tidlig orientert av nominasjonskomiteen at de vil sette har på tredjeplassen på lista.

– Jeg har i utgangspunktet ambisjoner om å stå så høyt som mulig. Jeg respekterer selvfølgelig nominasjonskomiteen beslutning, så blir det nå opp til lokallagene rundt i fylket å komme sin innspill før nominasjonsmøtet tar den endelige beslutningen, sa Dale onsdag formiddag.

På forsiden nå