Miljøorganisasjoner saksøker staten

Oslo (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk og Are Føli): Greenpeace og Natur og Ungdom saksøker staten for å få stanset tildelingen av oljelisenser i Barentshavet. De hevder tildelingene er i strid meg Grunnloven og Parisavtalen.

Saken oppdateres.

Ifølge miljøorganisasjonene ble Grunnlovens paragraf 112 brutt da nye områder i Barentshavet ble åpnet for olje- og gassvirksomhet i 23. konsesjonsrunde. Den såkalte miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

– Vi mener staten har brutt med sitt ansvar for framtidige generasjoner ved å åpne opp for massiv oljeutvinning. Skal vi ha en klode å leve på i framtiden, må vi ta klimaendringene på alvor og la oljen bli liggende i bakken, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

I tillegg hevder organisasjonene at utlysningene strider med Parisavtalen, som ble vedtatt i fjor.

Avtalen slår fast at den globale oppvarmingen bør holdes under 2 grader, og helst begrenses til 1,5 grader.

Organisasjonene får støtte fra den tidligere NASA-forskeren James Hansen, som var til stede da søksmålet ble presentert i Oslo tirsdag. (©NTB)

På forsiden nå