Minner om østblokk, nazi og Nord-Korea

Politiets innsatsstyrker får nye uniformer. Men i kommentarfeltet mener folk de minner om naziuniformer og østblokkland.

Politiets nye uniformer, kalt «urban kamuflasje»- her er politioverbetjentene Tor Morten Midthus (t.v.) og Roger Rønning på Grønland.  Foto: Holm, Per Annar

Saken oppdateres.

«Skitt fiske», «fjøsavløsere» og «stygt og kjedelig» skriver folk om de nye politiuniformene på facebooksida til adressa.no. I tillegg mener folk at uniformene minner om naziuniformer, Nord Korea og Øst-Europa. Noen lurer også på hva det koster å skifte ut uniformene til politiet. Se flere kommentarer nederst i artikkelen.

Andre mener de minner om uniformene til renholdsarbeidere, men det får en renholdsarbeider til å reagere: «Renholdere Nord for Dovre i det offentlige har representative fine uniformer de og ja vi fortjener respekt.»

Politiet skal teste nå teste de nye uniformene, men sier til Aftenposten mandag kveld at uniformene ikke blir synlig for publikum i prøveperioden.

Grågrønn farge

De er grågrønne på farge, har store, svarte lapper på knærne og stående halskrage. Slik skal politiets innsatsstyrke gli inn i bybildet på en bedre måte enn ikledd dagens svarte kjeledressuniform.

«Urban kamuflasje» heter politiets nye uniformer som skal erstatte den svarte kjeledressen. Etter 40 år i sort skal politiet nå få nye fjær, skriver Aftenposten.

Skilte seg for mye ut

De gamle, sorte uniformene skilte seg for mye ut i folkemengder, og kunne spottes på lang avstand. Derfor er det valgt en dusere grønnfarge til den nye innsatsuniformen:

- Den består av bukse, jakke og overdel. Den nye uniformen skal erstatte kjeledressen som daglig uniform for våre nasjonale beredskapsressurser, sier politiinspektør Reidar Foss i Politidirektoratet til Aftenposten. Allerede mandag skal politifolk ta i bruk den nye uniformen.

Testes i Oslo først

Under uniformsjakken er det solid plass til skudd- eller stikksikre vester, mens jakkelommene er spesialsydd for å romme andre arbeidsredskaper. Stoffet er flammehemmende, og har forsterkede kneputer.

Den nye uniformen skal først skal først brukes i Oslo politidistrikt de neste to årene. Etter testperioden på to år, kan dette trolig bli den nye innsatsuniformen for politiet over hele landet.

Også skribenten Kjetil Rolness slakter både funksjonalitet og stil på de nye tjenesteantrekkene, skriver Aftenposten.

«Designeren av disse draktene, og ledelsen som har falt for dustekonseptet "urban kamuflasje", burde umiddelbart arresteres av motepolitiet og dømmes til lange fengselsstraffer.», skriver han på sin Facebook-side. Han gjør et nummer av at han trodde politiet skulle være synlig i gatene.

Dette mener kommentarfeltet:
  • Gutta på skauen tar en bytur
  • Ser ut som soldater fra Midtøsten
  • Spiller ingen rolle, når Nærpolitireformen blir innført, er det ikke så mange som får se dem i nyklærne uansett!
  • Østblokklandkostyme, ser ut som anleggsarbeidere. Ikke bevæpnet, ikke en batong en gang, alle land , spesiellt krimminelle ser ingen respekt i dette regimekostymet. AT DET går ann!!!
  • De svarte uniformene ble for synlige? Trodde det var meningen at patruljerende politi skulle vises for å skape trygghet i gatene, for de som ikke skal synes, så fikser man jo det med sivilkledde politimenn/politikvinner/politikjønn?
  • Trodde først bilde var tatt i Nord Korea ligner litt på uniformene derifra. Men med den politikken som drives hær no så er det kanskje tilnærming til styresett der.
  • Synes ikke de er fine.Ble litt forbanna når Aftenposten i sitt innlegg skrev de lignet på renholdere.Makan!!Renholdere Nord for Dovre i det offentlige har representative fine uniformer de og ja vi fortjener respekt.
  • Sjer ut som om dæm ska på ælgjakt og gjøm sæ fer ælg og ainna firbeinte.
  • Ser helt på trynet ut. Synes mye av autoriteten deres forsvinner. Ser ut som, ja, jeg vet ikke. Synes de ser stakkarslige ut.
Dette er uniformen som skal erstattes med den nye. 

Dette er uniformen som skal erstattes med den nye. 

På forsiden nå