Fredag ettermiddag la Erna Solberg frem et forslag som kan føre til at KrF og Venstre likevel stemmer for budsjettet når det kommer til behandling mandag. Pakken, på seks milliarder kroner, sikrer mer penger til barnefamililene og klimatiltak.

Venstre og, kanskje mest aktuelt, KrF har helgen på å avgjøre om de aksepterer tilbudet.

Finansdebatten i Stortinget starter mandag klokka 10.00, men alle partiene er enige om at man ikke skal forhandle natt til mandag.

Dersom man ikke i løpet av helga likevel kommer frem til en enighet om forslaget til statsbudsjett for 2017 er det fire mulige utfall på denne budsjettkrisen.

1. Venstre eller KrF stemmer subsidiært for

Selv om Venstre og KrF ikke er enige i bilpakken kan begge, eller ett av partiene, likevel velge å gi sin støtte til budsjettet i en subsidiær votering. Dette skjer ved at de først stemmer for sine egne forslag, for deretter å støtte regjeringens forslag i neste runde. Før dette skjer, har man blitt enige på forhånd, lagt inn ekstrapenger som belønning og blitt enige om ikke å endre fagbudsjettene. Skjer dette vil regjeringen kunne fortsette som før, og samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre vil fortsatt gjelde.

2. Kabinettspørsmål og flertall

Statsminister Erna Solberg kan velge å stille kabinettspørsmål på budsjettet. Det betyr at regjeringen forsøker å tvinge Stortinget til å støtte forslaget til statsbudsjett for å unngå å kaste landet ut i en regjeringskrise. Venstre og/eller KrF kan da velge å støtte forslaget for å unngå at regjeringen går av. Samarbeidsavtalen vil da trolig bli avviklet.

3. Kabinettspørsmål uten flertall

Dersom hverken KrF eller Venstre velger å støtte regjeringen, til tross for at Erna Solberg stiller kabinettspørsmål, vil regjeringen gå av. Det må da etableres en ny mindretallsregjering frem til valget neste høst. Her åpnes det for flere alternativer. Høyre kan velge å danne regjering alene og søke støtte fra sak til sak i Stortinget. En annen mulighet er at Ap tar over og danner en mindretallsregjering, med eller uten en samarbeidsavtale med andre partier i Stortinget.

4. Utsetter problemet

Det siste mulige utfallet i Stortinget mandag er at regjeringen forsøker å utsette avgjørelsen om statsbudsjett til utpå nyåret, og fortsetter å styre landet uten flertall. Da må stortingspresidenten gi regjeringen en tidsavgrenset fullmakt og et vedtak om statsbudsjettet utsettes til etter nyttår.

Travel møtedag

Fredag ble en travel dag for alle de fire partiene. Dagen startet med at statsminister Erna Solberg kalte inn Venstre og KrF til nye møter for å legge frem en skisse hun håper skal skape enighet. Etter møtet sa KrF-leder Knut Arild Hareide at han ikke utelukker at samtalene kan føre til et gjennomslag.

- Men jeg er usikker. Det gjelder å ikke spenne buen for høyt, sa Hareide.

KrF-lederen sa senere på dagen at KrF fra nå av er nødt til å fokusere på et mulig kabinettspørsmål fra statsminister Erna Solberg.

- Jeg har ikke lyst til å gi opp for tidlig. Men fra nå av og frem til mandag er kabinettspørsmål  noe vi må diskutere i stortingsgruppen, sa KrF-lederen.

Til tross for samtalene mellom statsministeren og støttepartiene nå fredag formiddag, jobber fortsatt deler av regjeringsapparatet med alternativet der man ikke klarer å bli enige om en avtale - og må sikre budsjettstøtte i stortingssalen mandag. Utpå dagen ble det likevel kjent at statsministeren hadde lansert en pakke på seks milliarder kroner som regjeringen mener skal få støttepartiene med på laget igjen, og dermed unngå bråk og regjeringskaos fra mandag.

H og Frp i gruppemøter

Fredag formiddag ble det innkalt til møter i stortingsgruppene til både Høyre og Frp. Erna Solberg og Siv Jensen droppet fredagens statsråd på slottet for å orientere om den nye skissen hun tidligere hadde presentert for Venstre og KrF.

Etter møtet i Frps stortingsgruppe sa Per Sandberg at han fortsatt er optimist.

- Jeg synes det har sett lyst ut hele tiden, selv om det er tunge tak, sa Sandberg til adressa.no etter gruppemøtet.

Han moret seg selv og journalistene med å si at trodde han var fiskeriminister også på mandag.

Frps Per Sandberg sa etter partiets gruppemøte fredag at han synes det ser lyst ut med tanke på en løsning i løpet av helga.

Hør Adresseavisens podcast om den politiske situasjonen ved å trykke på bildet nedenfor.