Melding om benådning av Joshua French mottas med forsiktighet

Meldingen om at Joshua French blir benådet, vekker håp hos utenriksminister Børge Brende (H). Men han sier saken ikke er løst før French er ute av Kongo.

Saken oppdateres.

Kongos president har gått med på å benåde Joshua French i løpet av 2017, sier justisminister Alexis Thambwe Mwamba, til NRK.

– Joshua French kommer til å bli satt fri, sier Mwamba, som opplyser at løslatelsen kan komme i løpet av alt fra en uke til noen måneder – og han garanterer at det vil skje i løpet av 2017.

Mwamba sier det fortsatt er en del prosedyrer som må på plass før president Joseph Kabila kan skrive under en benådning. Ifølge NRK blir French benådet av hensyn til moren. Det er ikke snakk om soningsoverføring til Norge.

Brende: Ikke løst før han er ute

I en Twitter-melding fastslår Brende at det er kommet "positive signaler" fra Kongos justisminister, men at UD fortsetter arbeidet, og at han ikke tar noe for gitt.

– Dette er en krevende sak som ikke er løst før Joshua French er ute av Kongo, skriver han.

Heller ikke Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, vil feire på forskudd. Hanhar ikke snakket med French om saken og sier til Nettavisen at han venter med å sprette champagnen.

– Den runden har vi hatt så mange ganger at jeg er der at vi rett og slett får vente og se, sier Graasvold.

Statsminister Erna Solberg (H) tør ikke være sikker på at French virkelig blir benådet før han sitter på et fly hjem.

– Vi håper på en løsning. Men vi tør ikke være sikre før French sitter på et fly. Vi er blitt skuffet flere ganger tidligere, sier Solberg.

Dømt til døden

French, som snart har sonet åtte år i kongolesisk fengsel, er dømt til døden og til fengsel på livstid. French og kameraten Tjostolv Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte i 2010 beggetil døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

I august 2013 ble Moland funnet død på cellen de to delte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa. I 2014 ble French dømt til livstid for overlagt drap på Moland.

Gitt opp flere ganger

Joshua French har slitt med store helseproblemer i tiden han har sittet fengslet. Moren, Kari Hilde French,har i store deler av de åtte årene bodd i Kongo for å støtte sin sønn.

Hun sier til VG at hun ikke har hørt noe om sønnen skal benådes.

Ifølge moren har de flere ganger vært svært nær en løsning for å få sønnen til tilbake til Norge, men at hun hadde begynt å gi opp håpet. Med uttalelsen fraKongos justisminister er det kommet nytt håp.

Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få French enten benådet eller overført til soning i Norge.

Forrige uke skrev VG at bare underskriften manglet i en avtale om soningsoverføring som norske og kongolesiske myndigheter skulle ha forhandlet fram. Avtalen skal ha vært nærmest klar høsten 2015, men er ikke formelt signert.

Statsminister Erna Solberg.:  
        
            (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg.:   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På forsiden nå