Kokker og bønder i tog for norsk mat

Tirsdag vil tusenvis av bønder sammen med flere av Norges fremste kokker gå i tog i Oslo for norsk matproduksjon.

Saken oppdateres.

Opptoget går fra Landbrukets hus på Grønland til Stortinget. Bakgrunnen for toget er forrige ukes brudd i jordbruksforhandlingene mellom staten og bøndene. Flere av Norges fremste kokker vil delta i toget, opplyser Norges Bondelag.

– Jeg kan ikke drive restaurant uten bøndene. Og du kan ikke spise deg mett uten dem, sier kjøkkensjef Jørn Lie på Gamle Raadhus i Oslo.

– Jeg mener alle som setter pris på trygg, god og kortreist mat, bør bruke matpausen sin på tirsdag til å vise at de støtter dem, sier kjøkkensjef Christer Rødseth på Vaaghals restaurant.

Statens første tilbud i jordbruksoppgjøret hadde en ramme på 410 millioner kroner. Det siste tilbudet før bruddet var på 550 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

Fredag forrige uke gjennomførte om lag 1.000 bønder en varslet blokade ved grossistlagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema på 25 steder over store deler av landet. Aksjonen varte i tre timer, og målet var å få fram budskapet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge.

(©NTB)

På forsiden nå