Usikkerhet rundt kommune-avstemningen i Stortinget:

Men her er to ordførere som vil

Trondheim og Klæbu blir til en kommune. Ordførerne Rita Ottervik og Kirsti Tømmervold mener flere ordførere i Norge burde gjort som dem. Men før tvangsvedtakene i ettermiddag, ulmer det om et vaklende flertall i Stortinget.

SLÅR SEG SAMMEN: Ordførerne Rita Ottervik og Kirsti Tømmervold i Trondheim og Klæbu følger innspurten for sin sammenslåing i Stortinget.  Foto: Simen Granviken

Saken oppdateres.

428 kommuner skal bli til 354. Torsdag gir Stortinget, etter alt å dømme, et historisk klarsignal til at 74 kommuner kan viskes vekk fra Norgeskartet.

De fleste forsvinner frivillig, men for elleve kommuner går et knapt stortingsflertall torsdag ettermiddag inn med tvangsvedtak.

En av kommunene som snart er historie, er Klæbu. Men torsdag satt Klæbu-ordføreren Kirsti Tømmervold (Ap) med et bredt glis på galleriet og fulgte kommunedebatten i Stortinget.

Ved hennes side satt «storesøster» Trondheim med sin ordfører Rita Ottervik (Ap).

- I Klæbu satte vi innbyggernes behov først. Vi tok oss god tid, og ventet med å dra for mange bastante konklusjoner. Etter grundige runder, ga svaret seg selv. Det måtte bli oss og Trondheim, sier Tømmervold.

«Ingenting avgjort»

Men i stortingssalen er ikke stemningen like god. Torsdag ettermiddag var det fortsatt knyttet usikkerhet til om hvorvidt flertallet holder til avstemningen – som er ventet å skje en gang mellom 16.00 og 18.00

Flertallet for tvangsvedtakene er nemlig knappest mulig, og vipper med to stemmer.

UAVKLART: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i samtale med KrF-leder Knut Arild Hareide under debatten om kommune- og regionreformen. 

For å komme i mål er Høyre, Venstre og Frp avhengig av stålkontroll i partigruppene sine.

Ingebjørg Godskesen fra regjeringspartiet Frp varslet at hun ikke nødvendigvis vil følge partipisken når det gjelder kommunereformen. Dermed ligger det an til at reformen vedtas med bare en stemmes overvekt.

Men Godskesen hevder i ettermiddag at «hun tror flere flere i partiet har lyst til å gjøre det samme».

Dette ble avvist fra sentralt hold i Frp og Høyre.

- Jeg regner med at alle partiene står ved det de har skrevet under på, sa kommunalminister Jan Tore Sanner – og henviste til partiprogram og samarbeidsavtale.

Godskesen har også sagt hun vil stemme imot regionreformen, der hennes hjemfylke Aust-Agder foreslås sammenslått med Vest-Agder. Men i dettespørsmålet er det flertall med god klaring.

MEN LISBETH SIER NEI: Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har på seg Nordlandsbunaden i stortinget under debatten om kommuner. Hun vil ikek at hennes hjemkommune Bindal flyttes sørover til Trøndelag.  

Tvangskommunene:

* Hobøl, Askim, Spydeberg, Eidsberg og Trøgstad.

* Tranøy, Lenvik, Torsken og Berg.

* Bjugn, Ørland.

* Mandal, Marnardal, Lindesnes.

* Kristiansand, Søgne, Songdalen.

* Sogndal, Balestrand, Leikanger.

* Tysfjord deles i to. En del slås sammen med Narvik og Ballangen, resten med Hamarøy.

* Skedsmo, Fet, Sørum.

* Ålesund, Sandøy, Skodje, Ørskog, Haram.

* Roan, Åfjord.

* Vikna, Nærøy, Leka, Bindal

l

SIER NEI: Sp leder Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete (Sp) under debatten om kommune- og regionreformen. 

På forsiden nå