Universitet og høyskoler vil ikke ha nikab-forbud

Nord universitet er det eneste universitet som så langt vil ha forbud mot heldekkende ansiktsplagg.

Studenttinget ved NTNU og leder Marte Øien sa sist uke nei til forbud mot heldekkende ansiktsplagg. Det samme mener de aller fleste universitetene og høyskolene i Norge som har sagt sin mening.   Foto: christine schefte

Saken oppdateres.

Onsdag 20. septermber går høringsfristen ut for regjeringens lovforslag om å forby heldekkende ansiktsplagg for både elever, studenter og ansatte i hele kunnskapssektoren, altså fra barnehager og opp til universiteter.

Flertallet av de som har sagt sin mening, støtter regjeringens forslag om forbud, skriver høyskoleavisa Khrono. Til nå har ti høyskoler og universitet sagt sin mening. Alle sier nei til lovforbudet unntatt Nord universitet, skriver Khrono videre. Nettavisen har gått gjennom høringsuttalelsene rett før fristen går ut.

Nord universitet gikk mot rektors innstilling

Tidligere har Adresseavisen skrevet at Studenttinget ved NTNU går mot forbudet. Det samme gjelder NTNU. Nabouniversitetet i nord derimot, støtter regjeringen.

Med 7 mot 6 stemmer vedtok styret ved Nord denne uka en høringsuttalelse der universitetet støtter regjeringens forslag å forby heldekkende ansiktsplagg. Rektor hadde innstilt på å si nei til forbud, menville at Nord universitet skulle støtte et alternativt forslag å innføre plikt til samtale med dem som eventuelt møter med ansiktsdekkende hodeplagg,

Ifølge Universitetsavisa var det ansatterepresentant Espen Leirset som fremmet forslaget om å støtte et forbud.

NSO sier nei

Norsk Studentorganisasjon (NSO) sa i fjor høst nei til et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg. I en uttalelse fra organisasjonen heter det: «Med et eventuelt forbud tvinges enkeltpersoner til å velge mellom egen overbevisning og den utdanningen de ønsker å ta. NSO mener at slike forslag innskrenker lik rett til utdanning.» (Ekstern lenke)

På forsiden nå