- Jeg har hele tiden sagt at det er lite sannsynlig

Venstres beslutning om regjeringssamarbeid vil drøye. Sjansen for at Venstre går i regjering med Frp er uansett minimal, vurderer både Venstre-lederen og kilder i Høyre

NY GJENG: Venstres stortingsgruppe samlet seg for første gang siden valget. Fra v. Carl Eirik Grimstad, Ola Elvestuen, Terje Breivik, Jon Gunnnes, Solveig Schytz, Andre Skjelstad og Ketil Kjenseth. Partileder Trine Skei Grande foran. 

Saken oppdateres.

- Jeg har hele tiden sagt at det er lite sannsynlig at vi går i regjering med Frp, og det gjelder fortsatt, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Onsdag samlet Venstres nye stortingsgruppe seg for første gang. Forhandlingsmandat til de kommende samtalene med statsminister Erna Solberg var blant flere punkter på kjøreplanen.

Også Skei Grandes nestleder, Terje Breivik, er klar i sin tale om mulig regjerieri med Frp:

- Det vi sa før valget, gjelder selvsagt etter valget.

Uavklart

Mens partilederen var på ferie i Tyskland, har diskusjonen gått høyt internt i Venstre om partiet bør gå inn i regjering, selv om det ikke får vippet ut Frp.

Aftenposten har tidligere skrevet at tre av partiets syv ordførere ønsker at partiet nå går inn i regjering uansett, for å få en hånd på rattet. En rundspørring Bergens Tidende gjorde blant partiets fylkesledere viser at bare to blankt avviser regjeringssamarbeid med Frp.

Skal først avklare blågrønt alternativ

– Vi gikk til valg på en blågrønn regjering, og det håper jeg vi kan få til via forhandlinger, sier Grande.

– Men skal dere også diskutere om dere kan gå inn i regjering med bare Høyre og Frp?

– Det vi skal diskutere, er hvilke saker det er viktig for Venstre å få gjennom, sier hun.

– Hva vil være forutsetningen for at Venstre går inn i dagens regjering?

– Det er veldig lenge igjen til vi er på det spørsmålet. Vi gikk til valg på en blågrønn regjering, og det er det vi skal forhandle om nå, sier Skei Grande.

– Hva håper du å få ut av møtet?

– Jeg håper vi får en første runde på hvordan vi skal forvalte det at vi klarte et så bra resultat i valget, sier Grande.

Vil bruke høsten

Hun understreker at partiet har god tid til å fatte en beslutning, og viser til at statsbudsjettet for neste år allerede er lagt av regjeringen, uten at Venstre har hatt noen mulighet til å påvirke.

– Så nå må de få legge frem det, også får vi forhandle med det mandatet velgerne har gitt oss, sier hun.

Venstres gruppemøte i dag blir en av flere runder Venstre skal ta i egen organisasjon om hva partiet nå skal gjøre. Morgendagens landsstyremøte blir imidlertid minst like viktig. Det er føringene derfra som blir avgjørende for stortingsgruppens videre arbeid med samarbeidsspørsmålet.

Høyre-tvil om hvorvidt sentrum vil splittes

På sentralt hold i Høyre er det tvil om hvorvidt Venstre virkelig vil gå inn i en H/Frp-regjering. Selv om mange sier de håper det, gir en sentral kilde uttrykk for at vedkommende ikke tror det. Vedkommende tror ikke Venstre vil gå inn i Regjeringen uten å få følge av KrF. Samme kilde poengterer imidlertid at Venstre er opptatt av å ha en positiv holdning til et borgerlig samarbeid. Vedkommende indikerer at det fører til at mange hører en større forskjell på Venstre og KrF enn det kan være grunnlag for.

På forsiden nå