Nasjonale prøver i matematikk:

Sterke reaksjoner på oppgave til 13-14-åringer

Ungdommer måtte regne ut hvor mange spensthopp som forbrenner 100 gram melkesjokolade i en av de nasjonale prøvene. Utdanningsdirektoratet får skarp kritikk, skriver Dagbladet.

Helt feilslått: - Jeg tror forfatterene har forsøkt å gjøre oppgaven kul og relevant, ved å finne et tema som ungdommene kjenner igjen, sier Kari Løvendahl Mogstad, lege og forfatter av boka «Kroppsklemma».  

Saken oppdateres.

Kari Løvendahl Mogstad er tenåringsmamma, lege og forfatter av boka «Kroppsklemma».

- Dette er bare én av oppgavene, og vi skal ikke «ta helt av», men prinsipielt er dette forkastelig, sier Mogstad.

- Det er veldig mange ungdommer som sliter med mat og vekt, og føler på kroppspress. Jeg tror forfatterene har forsøkt å gjøre oppgaven kul og relevant, ved å finne et tema som ungdommene kjenner igjen og er opptatt av, fortsetter legen.

LES OGSÅ: - Når jeg er naken er jeg fri

LES OGSÅ: Nå får Fosen daglige flyruter til Oslo

- Helt feilslått

Hun mener det er prinsipielt viktig at Udir, som lager oppgavene, er bevisste på hvilket språk de bruker.

- Dette er helt feilstått.

Mogstad er lei av at «alt» skal heftes på kropp og mat.

- Vi bor i en kropp, men den er en veldig liten del av den vi er. Det må vi hjelpe ungdommene med å forstå. Om BMI-en er liten eller stor sier ikke mye om hva salgs menneske du er. Vi må slutte å snakke om mat som en teknisk greie som vi skal springe, hoppe eller trimme av oss. Det blir en spiseforstyrrelse.

Sterke reaksjoner

- Kødder du? Dette syns jeg ikke noe om, sier helsesøster Tale Maria Krohn Engvik til Dagbladet, når hun får høre ordlyden i tenåringenes matteoppgave. Engvik driver snapchat-profilen «Helsesista», som har over 30 000 seere daglig.

De nasjonale prøvene i matematikk for 8.-9. klassinger er godt i gang. Spesielt denne oppgaven reageres det sterkt på:

«Anna leser at kvinner forbrenner 11 kcal ved ett spensthopp. Tabellen viser næringsinnholdet i 100 g melkesjokolade. Hvor mange spensthopp må Anna gjennomføre for å forbrenne energien i 100 g melkesjokolade?»

Beklager oppgaven

På hjemmesidene sine skriver Utdanningsdirektoratet at formålet med de nasjonale prøvene er å gi skolene kunnskap om elevenes grunnleggende ferdigheter i lesing, regning og engelsk. Informasjonen fra prøvene skal danne grunnlag for undervisningsvurdering og kvalitetsutvikling «på alle nivå» i skolesystemet.

Avdelingsdirektør i Udir, Marthe Akselsen, har forståelse for at noen reagerer på oppgaven.

- Vi beklager at denne oppgaven har kommet gjennom våre rutiner, sier Akselsen til Dagbladet og sier at de vil gjennomgå rutinene sine for å hindre at det lages oppgaver som skaper slike reaksjoner.

LES OGSÅ: Historisk bra vær i september

På forsiden nå