Ap vil ha Eva Kristin Hansen som stortingspresident

Ap stiller med Eva Kristin Hansen fra Trondheim som motkandidat om stortingspresidentvervet. - Hun er folkelig og jordnær, sier Ap-nestleder Trond Giske.

Utfordrer: Olemic Thommessens presidentskap har fått veldig bred og streng kritikk av Stortinget før sommeren, sier Støre om bakgrunnen for at Ap stiller med Eva Kristin Hansen som motkandidat. 

Saken oppdateres.

Gruppestyret i Arbeiderpartiet vedtok fredag at Eva Kristin Hansen foreslås som stortingspresident i kommende periode. Det var Dagbladet og VG som først meldte om saken.

Les Eva Kristin Hansens reaksjon her: - Det snakkes jo i gangene, så det er ikke hundre prosent sikkert at jeg taper

Ap stiller med egen kandidat grunnet bråket rundt nåværende president Olemic Thommessen.

- Normalt ville Ap ha forholdt seg til et flertall som har blitt enig om en kandidat. Men vi har uttrykt sterk misnøye med det som har skjedd i den forrige perioden, særlig byggeskandalen, og mener klart at Høyre burde funnet en annen kandidat. Når de ikke gjør det, stiller vi med egen, sier Ap-nestleder Trond Giske til Adresseavisen.

- Hva gjør henne til en god kandidat?

- Hun har lang stortingserfaring og erfaring fra mange komiteer. Hun kan de parlamentariske spillereglene godt. Hun er folkelig og jordnær, og vil tilføre presidentskapet en dimensjon som de sårt trenger, sier Giske.

Hansen har vært syk i halvannet år – og det er ikke lenge siden hun kom tilbake i politikken.

Trond Giske og Ap fremmer Eva Kristin Hansen som motkandidat.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kritikk mot dagens president

Det vanlige er at flertallet fremmer en kandidat som kan være en samlende for hele Stortinget. Men slik blir det altså ikke i år.

- I lys av den sterke kritikken som fremkom mot presidentskapet før sommeren burde Høyre fremmet en ny kandidat som kunne vært samlende. Det har Høyre valgt å ikke gjøre. Arbeiderpartiet har på denne bakgrunn kommet til at vi ikke kan støtte Høyres forslag til president. Vi vil derfor ved Stortingets konstituering fremme Eva Kristin Hansen som presidentkandidat, skriver Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Les også: Dette er de trønderske politikerne som skal sitte på Stortinget

Møtes lørdag

Stortinget møtes klokka 13 lørdag, og da skal man skriftlig votere over hvem som blir stortingspresidenten for de neste fire årene. Høyre og Frp kommer til å støtte Thommessen, mens Sp, SV, samt de to representantene fra Rødt og MDG trolig vil støtte Aps forlag om Hansen. I sommer sa Venstre at Thommessen umulig kunne bli gjenvalgt, men nå sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG at hun ikke ser noen grunn til at de skal stemme på Hansen.

- Vi har en avtale på borgerlig side. Vi har fått mye gjennomslag: Vi har fått ledervervet i komiteen vi ønsker oss, vi har fått en visepresident. Venstre er opptatt av de gjennomslagene vi har fått, sier Grande til VG.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide sier til VG at de vil stemme for Thommessen. Dermed blir det flertall for Thommessen.

Har fått kritikk: Olemic Thommessen (H) 

- Hva tenker Ap om at KrF og Venstre støtter Thommessen?

- Det tar vi bare til etterretning. Vi markerer vår uenighet i dette, og jeg registrerer at særlig Venstre hadde en ramsalt kritikk av Thommessen i vår. Abid Raja (Venstre-nestleder, journ.anm.) sa da at det var uaktuelt å støtte gjenvalg. Men nå, etter at Raja selv har fått plass i presidentskapet av Høyre, så er det dette blitt helt snudd om. Det tar vi til etterretning, sier Giske.

Hansen fra Trondheim har vært har vært innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag siden 2005. Hun har vært medlem av arbeids- og sosialkomiteen (2005-09), utenriks- og forsvarskomiteen (2009-13) og energi- og miljøkomiteen (2013-17). I denne perioden er hun innstilt fra Ap som medlem av presidentskapet og kontrollkomiteen.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå