Nobelkomiteen: Prisen er en hyllest til alle som har jobbet for atomnedrustning

Nobel-komiteens leder Berit Reiss-Andersen sier at fredsprisen til ICAN også er en anerkjennelse av alle andre som har jobbet for atomnedrustning. 

Saken oppdateres.

På spørsmål fra NTB om hvorfor akkurat ICAN har fått prisen, framfor andre organisasjoner som jobber for det samme målet, svarer Reiss-Andersen at prisen er en hyllest til alle organisasjoner og enkeltpersoner som har jobbet for atomnedrustning.

– Vi har fokusert på ICAN fordi nobelkomiteen opplever at de har tatt en ledende rolle i å styrke denne prosessen. De har på imponerende vis klart å skape folkelig engasjement. De har nesten blitt en grasrotbevegelse og har engasjert folk over hele verden som er redde over at atomvåpen angivelig skal beskytte dem, sier Nobel-lederen.

Hun slår fast at årets fredspris er en melding til alle land, spesielt atommaktene.

– Flertallet av landene som har signert forbudet mot atomvåpen, kan gjøre det uten umiddelbare konsekvenser – de trenger ikke ruste ned. Atommaktene er selvfølgelig i en annen situasjon, og vi innser at det må være en saktere prosess for dem. Men meldingen vi sender er for å minne dem på de forpliktelsene de allerede har gjort om at de også skal jobbe for en atomvåpenfri verden.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå