Nå vil de kjempe for Tesla-kjøperne

Venstre vil kjempe for Tesla-eierne i budsjettforhandlingene. Nå legger partiet frem krav om fortsatt avgiftsfritak i elbilenes øverste divisjon.

VIL KUTTE AVGIFTSKUTT: Venstre tar Tesla-kampen, og krever at regjeringspartiene forlater planene som vil gjøre Tesla betydelig mer kostbar kjøpe neste år. 

Saken oppdateres.

STATSBUDSJETTET 2018

- Ja, som det fremgå av vårt alternative budsjett, står Venstre fast på avtalen om bilavgifter som Høyre, Frp, Venstre og KrF inngikk i mai 2015. Det synes vi regjeringspartiene skal gjøre også, sier Venstres samferdselspolitiske talsmann Jon Gunnes.

I forslaget til statsbudsjett for 2018 skriver regjeringen at «fritaket for elbiler i engangsavgiften foreslås opphevet».

Forslaget innebærer at elbiler vil få samme vektavgift som hybridbiler, en avgift som likevel er lavere enn for tilsvarende, vanlige bensin- og dieselbiler.

Men dette er avtalebrudd, påpeker Gunnes – som er nyvalgt stortingsrepresentant for Venstre i Sør-Trøndelag.

Venstre presenterer sitt alternative statsbudsjett fredag. På mandag begynner de reelle budsjettforhandlingene mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene.

- Vi vil beholde avgiftsfritaket, slik at alle elbilene fortsetter å være avgiftsfrie ut 2020, sier Gunnes.

Les også: Én av to nye personbiler er ladbar

Venter mange nye biler

Avgiftsfritaket som regjeringen har foreslått å kutte, vil først og fremst «ramme» de tunge, men svært populære, modellene fra Tesla – og har allerede fått navnet «Tesla-avgiften». Men det er klart at også en rekke langt mer forlikelige «miljøbiler» blir truffet.

- 30 prosent av personbilsegmentet sier de vil kjøre og kjøpe SUV-biler. Tesla og et par andre merker har vær først ute, men nå står de store produsentene i startblokka med flere nyutviklede modeller, sier Gunnes.

Han viser til at det vil bli et stort utbud av nye elbilmodeller med firhjulstrekk, hengerfeste, høy bakkeklaring og god bagasjeplass i årene som kommer.

- Det vil være ødeleggende å fjerne avgiftsfritak som vi har lovet skal være der, sier Gunnes.

KrF legger frem sitt alternative budsjett torsdag. Også de mener det er avtalebrudd fra regjeringens side å inndra avgiftsfritaket for de tyngste elbilene.

Les også: Harald gråt en skvett da han fikk Norges første Tesla Model X

Stortingsrepresentant Jon Gunnes fra Sør-Trøndelag er Venstres samferdselspolitiske talsmann. 

Stortingsrepresentant Jon Gunnes fra Sør-Trøndelag er Venstres samferdselspolitiske talsmann. 

På forsiden nå