Årets nyord er «falske nyheter»

Språkrådet mener årets nyord er begrepet «falske nyheter». Ordet gikk av med seieren i konkurranse med «svenske tilstander», «oktoberbarn» og «lillavelger».

Saken oppdateres.

– Ordet er ikke helt nytt, men bruken har eksplodert det siste året, sier seniorforsker Ole Kristian Waage i Språkrådet til NRK.

Begrepene «plasthval», «lynlader» og «imamsleiker» var også med i vurderingen, men nådde ikke opp mot falske nyheter.

– Dette er et ord som har satt dagsordenen og fått mye oppmerksomhet i den amerikanske valgkampen i 2016, og den oppmerksomheten har fortsatt, sier språkforsker Bente Karlsnes.

Nyordene

1. Falske nyheter. Mye brukt i kampen om sannferdige nyheter. Særlig mye brukt i USA. Tilsvarer det engelske uttrykket fake news.

2. Lillavelger. En velger som vandrer mellom røde og blå partier.

3. Plasthval. Hvalen som ble funnet utenfor Sotra med magen full av plast.

4. Imamsleiking. Sylvi Listhaug sa i valgkampen at Knut Arild Hareide og andre sleiket imamer oppetter ryggen.

5. Spinner. Sommerens farsott blant barn. En gjenstand som snurrer rundt seg selv.

6. Svenske tilstander. Først og fremst brukt av innvandringskritiske stemmer som et retorisk virkemiddel i debatten om innvandringspolitikk her hjemme.

7. Lynlader. Hurtiglader for elbiler.

8. Ekkokammer. Den selvforsterkende effekten når man kommuniserer med likesinnede. Forsterkes ved at Facebook og Twitter foreslår lenker fra folk som liker de samme tingene som vi selv.

9. Datarulling. Begrepet erstatter det engelske data rollover, som innebærer at teleselskapene tilbyr overføring av datamengde fra en måned til en annen.

10. Oktober-barn. Mye brukt i debatten om skjebnen til en gruppe enslige mindreårige asylsøkere som kom til Norge fra Afghanistan i 2015. Mange fylte 18 år i høst og skulle da ifølge UDIs regelverk sendes ut av landet.

På forsiden nå