Studie: Utøya-ungdommer plaget av migrene

Nesten halvparten av jentene og 15 prosent av guttene som overlevde Utøya-terroren, hadde ukentlig eller daglig hodepine i etterkant av angrepet.

Utøya i Tyrifjorden.  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det viser en ny studie fra Oslo universitetssykehus og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Studien er en av de første hvor Utøya-ungdommer sammenlignes med andre.

– Vi vet mye om de psykologiske effektene av terrorangrep og annen ekstrem vold på overlevende, mens kunnskapen om de fysiske effektene av disse voldsomme hendelsene er mangelfull, sier forsker Synne Øien Stensland til Aftenposten.

LES OGSÅ:  - Jeg vil ha tilbake livet jeg hadde før Utøya

Studien viser at ungdommene som overlevde massakren på Utøya, hadde omkring fire ganger større risiko for spenningshodepine sammenlignet med ungdom som ikke hadde vært utsatt for terror.

Nesten halvparten av jentene (49 av 109) og 15 prosent av guttene (16 av 104) opplevde ukentlig eller daglig hodepine mellom fire og fem måneder etter terrorangrepet. For ungdommer som ikke var utsatt for en slik hendelse, var tallet 13 prosent blant jentene og 4 prosent blant guttene. Stensland er overrasket over hvor mange som er plaget, men sier det er vanskelig å forklare årsaken.

LES OGSÅ: 22. juli er blitt en del av hverdagen

– Det kan være ulike forklaringer. Sannsynligvis kan det være at det å oppleve en så ekstrem voldshandling setter hjernene i høygir og bidrar til å senke terskelen for hodepine. Mangel på søvn og psykiske vansker kan gjøre vondt verre.

På forsiden nå