Partilederen og partisekretær Kjersti Stenseng møtte pressen etter sentralstyremøtet mandag ettermiddag.

Også i dag handlet det om Trond Giske og varslene om hans oppførsel gjennom mange år.

På sin egen facebook-side (ekstern lenke) meddelte Trond Giske søndag kveld klokken 20.29 at han nå ville gi fra seg vervet som nestleder på permanent basis. Han skrev også at han var villig til å stille plassen sin som leder av finansfraksjonen til disposisjon.

– Jeg støtter Giskes avgjørelse. Det er en riktig og nødvendig beslutning, sa partileder Støre.

Skal ikke trekke ut i tid

Støre sa at partiledelsen tror på varslerne, og at de må oppleve at det er trygt å varsle.

- Det har vært jobbet med å innhente informasjon om hendelsene etter sentralstyremøtet forrige tirsdag. Hovedbildet er at dokumentasjonen underbygger varslernes historie, sa Støre.

Han sa også at Giske ville bli forelagt dette materialet. Han skal få anledning til å komme med ytterligere synspunkter, ifølge partilederen.

- Vi vil ikke at dette skal trekke ut i tid. Han skal få komme med sine innspill i løpet av uken og varslerne vil deretter bli kontaktet, sa Støre.

- Handler om tillit, ikke juss

- Jeg har stor forståelse for belastningen det er for Trond og hans nærmeste. Til sentralstyret har jeg redegjort for hvorfor det var nødvendig for Giske å gå av. Det handler ikke først og fremst om juss, men om tillit, sa Støre.

Og selv om den profilerte politikeren har trukket seg, er det en rekke spørsmål som fortsatt står ubesvart i Arbeiderpartiet.

I tillegg til å trekke seg fra nestledervervet, stilte Giske også sitt verv som finanspolitisk talsperson på Stortinget til disposisjon. Etter pressekonferansen er det klart at Giske ikke fortsetter i vervet.

- Vi vil ta opp dette i stortingsgruppen og sørge for en ny finanspolitisk talsperson, sa Støre etter sentralstyremøtet.

- Skal komme tilbake

Støre sa at partiledelsen mener Giske har oppført seg på måter som ikke er forenlig med partiets regelverk og verdier. Støre nevnte ubalanse i maktforhold mellom varsler og den det varsles om, og forskjell i alder.

- Det skaper situasjoner som utsetter den unge for press og begrenset handlefrihet, sa partilederen.

Støre konkluderte med at Giske ikke har den tilliten som er påkrevet for å være nestleder.

- Men Trond skal komme tilbake. Han har alle muligheter til å opparbeide den tilliten som har gått tapt. Etter sykmeldingen skal han han få komme tilbake som stortingsrepresentant, og vi skal ta i mot ham på en skikkelig måte, sa Støre.

På spørsmål om han selv kan gi Giske tilitt i nye verv i fremtiden ville han ikke svare bastant.

- Jeg har ikke rett til å unnskylde noe noen har gjort mot et annet menneske. Men hvis vi sier at tillit er tapt for alltid, er det et menneskesyn vi ikke vil ha, sa Støre om fremtidige muligheter for Giske i politikken.

Han åpnet også for at partiet kan fortsette med én nestleder.

- Det er mulig, sa Støre.

«Historisk veiskille»

Støre kalte #me too-aksjonen en historisk veiskille. Han sa at dette kommer til å bli en av de viktigste sakene for ham, og at han ønsket å være på rett side i historien i en sak som handler om frigjøring og trygghet for hver enkelt kvinne og mann.

- Ingen skal oppleve seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, sa Støre.

Partisekretær Kjersti Stenseng orienterte om det skal settes ned et eget utvalg som skal se på hvordan partiet håndterer påstander om seksuell trakassering. Utvalget skal ledes av tidligere statsadvokat og statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth, skriver NTB.

Lønseth er i dag partner i konsulentselskapet PwC og leder granskingsenheten der.

– Utvalget skal se på dagens rutiner for seksuell trakassering og se på de rutiner og prosedyrer vi har for å følge opp på en god måte og for å ha en god beredskap i framtiden, sa Stenseng.

Utvalget skal ha kort frist for å levere sitt arbeid, understreket partisekretæren.