Ny krisemåling for Ap – valgekspert tror bunnen kan være nådd

Dagen etter to målinger der Ap faller til like over og rett under 20 prosent, får Jonas Gahr Støres parti 23,1 prosent på en annen januarmåling.

Saken oppdateres.

Arbeiderpartiet faller 4,3 prosentpoeng på målingen Respons Analyse har gjort de tre første dagene denne uka.

– Det er skummelt å spå om velgerne, men erfaringsmessig kan sjokkvirkningene fra Giske-saken nå være tatt ut, og da skal man normalt være passert bunnen, sier valgekspert Johan Giertsen til Bergens Tidende.

Selv om en oppslutning for Ap på 23,1 prosent er svært lavt, er det likevel et godt stykke ned til torsdagens sjokkmålinger i TV 2 og NRK som ga partiet skarve 19,4 og 20,1 prosents oppslutning. 23,1 er uansett den laveste Ap har fått på Respons Analyses målinger siden den første tilbake i 2006. Toppmålingen var 42,1 prosent i mars 2015.

Daglig leder Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse sier bakgrunnstallene viser at Ap-velgerne i stor grad nå sitter på gjerdet, og at flukten til SV og Høyre er liten.

– Vår måling er tatt opp etter Giskes avklaring og gir Ap høyre oppslutning enn målingene fra TV 2 og NRK. Det kan bety at avklaringen var viktig for Ap-velgerne, sier Olaussen til Aftenposten.

Høyre er nå det klart største partiet med en framgang på 2,1 prosentpoeng til 27,1 prosent. Frp øker 0,3 til 15,5, mens både Venstre og KrF får 4,1 prosent etter fall på henholdsvis 0,3 og 0,1 prosentpoeng.

Senterpartiet styrker seg med 0,4 prosentpoeng og får 10,7 prosents oppslutning, mens SV øker med hele 1,7 prosentpoeng til 7,7 prosent. De øvrige partiene får følgende oppslutning på målingen: Rødt 2,7 (+0,3), MDG 2,7 (-0,5), Andre partier og grupper 2,3 (+0,5).

Målingen viser for øvrig at 79 prosent mener det var riktig av Trond Giske å gi seg som Ap-nestleder, og 39 prosent mener Støre har håndtert saken godt eller meget godt.

(©NTB)

På forsiden nå