Demonstrasjon til støtte for Listhaug foran Stortinget

«Spade for Spade» og «Heia Sylvi» ropte demonstrantene som hadde møtt opp til støttedemonstrasjon for justisminister Sylvi Listhaug (Frp) søndag.

Debattant Shukira Hansen holdt appell til støtte for Sylvi Listhaug foran Stortinget søndag ettermiddag. Hun mener Listhaug er misforstått.   Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Et par hundre mennesker var til stede foran Stortinget for å vise sin støtte. Demonstrantene bar plakater med påskriften «Solidaritet med Sylvi», og hovedappellant Shukira Hansen utropte Listhaug til en framtidig statsminister.

Samfunnsdebattanten gjorde det klart at hun var lei av å bli kalt rasist fordi hun støtter Listhaug.

Et par hundre mennesker samlet seg søndag ettermiddag foran Stortinget i en demonstrasjon til støtte for justisminister Sylvi Listhaug (Frp).  Foto: Stian Lysberg Solum

 

– Jeg syns mediene har gått for langt i å stemple henne for noe hun ikke er, sier Hansen til NTB om hva hun ønsket å få fram.

Hun mener Listhaugs argumentasjon er misforstått og hevder Arbeiderpartiet gjorde en feil ved å knytte hennes omstridte Facebook-innlegg til Utøya-massakren.

– Det stemmer ikke at Sylvi prøvde å si noe om Utøya. Det var en kjempestygg hersketeknikk som har skadet mange mennesker. Det er veldig mange ungdommer i dag som har det vondt, fordi noen feilaktig trakk inn det, sier hun.

Tar avstand fra rasisme og konspirasjoner

Samtidig sier hun at hun tar sterkt avstand både fra rasisme, og dem som argumenterer for at Arbeiderpartiet samarbeider med terrorister og er forrædere.

En håndfull motdemonstranter ble holdt på avstand fra Listhaug-tilhengerne av politiet.   Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 

– Det er ikke sant at Ap vil ha inn alle terrorister eller åpne grensene, sier Hansen, og kaller det for en stygg argumentasjon. Men hun vil ikke være med på at Listhaug selv har bidratt til et så hardt debattklima.

– Det debattklimaet var der lenge før henne. Jeg håper vi samles i midten en gang, sier Hansen til NTB.

Fem-seks motdemonstranter ropte «nazisvin» og «ingen rasister i våre gater» mot Listhaug-tilhengerne. Disse ble holdt på avstand av politiet, som møtte fram med en rekke biler.

Ifølge VG ble en mann bortvist etter å ha vist nazihilsen til motdemonstrantene.

En håndfull fremmøtte med tilknytning til Rødt fant fram mobilen for å synge «En himmel full av stjerner».

Kan velte regjeringen

Innsatslederen fra politiet opplyste at de gjorde en fortløpende vurdering av motdemonstrantene, som ikke hadde varslet om sine aksjoner. Men politiet fant ikke at de var i veien for Listhaug-tilhengerne, og lot dem fortsette markeringen.

Støttemarkeringen ble til etter et initiativ på Facebook lørdag. Listhaugs Facebook-innlegg som anklaget Ap for å sette terroristers rettigheter foran landets sikkerhet, har skapt så mye brudulje at Stortinget tirsdag skal stemme over et mistillitsforslag mot henne. Det kan velte hele regjeringen.

Ulike meninger

Blant demonstrantene NTB snakket med, var det ulike årsaker til at de ville vise støtte til Listhaug. Noen sier de vil støtte ytringsfriheten og hennes rett til å si ting som de er. Enkelte mener hun har fortalt sannheten om at Arbeiderpartiet støtter terrorister.

Andre viste til den politiske saken som Listhaugs innlegg var knyttet til, nemlig muligheten for å frata fremmedkrigere statsborgerskap. Arbeiderpartiet sikret flertall på Stortinget for at en slik avgjørelse kun kan tas av domstolene, ikke av forvaltningen.

– Når IS-krigerne drar til Syria, så skal vi ikke ha dem tilbake, sier demonstrant Lise Kronberg fra Oslo.

Også skyteepisodene sør i Oslo og motstand mot at Norge bruker penger på bistand til syriske flyktninger og i Afrika, framfor å bruke penger på norsk velferd og organisasjoner her hjemme, var blant argumentene.(©NTB)

Bilde: tcad3befDemonstrasjon foran Stortinget til støtte for Sylvi Listhaug søndag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixBilde: tcad3f8eDebattant Shukira Hansen holdt appell til støtte for Sylvi Listhaug foran Stortinget søndag ettermiddag. Hun mener Listhaug er misforstått. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixBilde: tcad45f5En håndfull motdemonstranter ble holdt på avstand fra Listhaug-tilhengerne av politiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix


Fem-seks motdemonstranter ropte «nazisvin» og «ingen nazister i våre gater». 
    
      (Foto: Stian Lysberg Solum)

Fem-seks motdemonstranter ropte «nazisvin» og «ingen nazister i våre gater».  Foto: Stian Lysberg Solum

Fakta om kabinettsspørsmål og mistillitsvotum
 • Kabinettsspørsmål er et pressmiddel en regjering kan bruke overfor Stortinget for å få en sak vedtatt.
 • Når en regjering eller et regjeringsmedlem truer med å forlate sin stilling om ikke det nødvendige flertall stemmer for, stiller de kabinettsspørsmål.
 • I Norge har kabinettsspørsmål blitt brukt en rekke ganger. Regjeringene Kåre Willoch i 1986 og Kjell Magne Bondevik i 2000 gikk av som følge av et kabinettsspørsmål som ikke fikk den nødvendige støtte.
 • Et mistillitsforslag kan rettes mot regjeringen samlet eller enkelte av dens medlemmer.
 • Det stilles ikke noe krav til begrunnelse for mistillitsforslaget. Politisk uenighet eller ønske om regjeringsskifte kan være grunnlag for mistillitsforslag. Andre ganger brukes mistillitsforslag som reaksjon på brudd på konstitusjonelle plikter, for eksempel regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget.
 • Dersom mistillitsforslaget får flertall i Stortinget, har regjeringen eller statsrådene vedtaket gjelder en rettslig plikt til å gå av.
 • I norsk parlamentarisk praksis har mistillitsforslag forekommet ofte, men bare få ganger er det blitt vedtatt. Blant de mest kjente er mindretallsregjeringen til Einar Gerhardsen som ble felt i 1963 etter Kings Bay-saken.
 • Kilde: Store norske leksikon/NTB
På forsiden nå