Trine Skei Grande om regjeringsforhandlinger:

- Det vanskeligste valget jeg har tatt

Venstre-leder Trine Skei Grande sa under sin landsmøtetale at det å gå i regjeringsforhandlinger med H og Frp er hennes vanskeligste valg som sjef.

Saken oppdateres.

Skei Grande spurte først i sin tale om hvem som hadde trodd Venstre skulle gå inn i regjering da de var i Ålesund for ett år siden.

- OK, to! sa Grande.

For ett år siden lå Venstre stabilt under sperregrensen og var i dyp krise. Ved valget fikk partiet støtte fra 4,4 prosent av velgerne, men på grunn av intern splittelse var det ikke gitt at Venstre ville gå i sonderinger og regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Stolt

- Det var ikke et lett valg. Det er det vanskeligste valget jeg noen gang har gjort som partileder. Men det var helt naturlig å ta et valg. Og jeg er utrolig stolt av en organisasjon som kan ta så tøffe valg, og så stå sammen etterpå uansett hvilken side man var på i utgangspunktet, sa hun i sin tale.

Det var i januar at Venstre gikk inn i regjeringen sammen med Høyre og Frp. Grande kom også inn på at KrF har valgt å stå utenfor samarbeidet på ikke-sosialistisk side etter valget.

– Det er viktig å si at vi ville ha med oss KrF, men fikk dem ikke med hele veien denne gangen. Men jeg håper det endrer seg, sa Venstre-lederen

Hun understreket igjen mantraet med at Venstre har gjort Norge grønnere, rausere og mer sosialliberalt.

Konkret trakk hun fram vern av sårbare områder i Lofoten, Vesterålen og Senja og videreføring av elbilfordeler, rusreform, med behandling i stedet for straff, og tredeling av foreldrepermisjon.

- Meningsløst at asylsøkere ikke får jobbe

Hun kom også med en nyhet under sin tale. Nemlig at asylsøkere på integreringsmottak får arbeidstillatelse fra 14. mai.

Justisdepartementet kommer med flere detaljer senere fredag, men Skei Grande slapp nyheten, og påpekte:

- Det har ganske enkelt Venstre fikset. Det er en stor meningsløshet at asylsøkere ikke får lov til å jobbe, men bare må sitte på et mottak og vente. Hva slags integrering får vi da? spurte partilederen, som fikk stor applaus da nyheten ble kjent.

Regjeringen vedtok i september 2016 å etablere en prøveordning, der fem integreringsmottak skulle teste ut hver sin modell for raskere integrering. Etableringen av slike mottak var et av de viktigste tiltakene i regjeringens integreringsmelding.

Stormet rundt Skei Grande

Det har stormet rundt kulturminister og partileder i Venstre, Trine Skei Grande den siste uken etter at Sp-nestleder Ola Borten Moe gikk til angrep på Facebook.

I innlegget tar han et oppgjør med Venstre-lederen i kjølvannet av saken der hun og en 17- åring hadde frivillig intim kontakt. Da hun besøkte podcasten OmAdressert onsdag sa hun dette om saken:

- Dette er en sak jeg aldri har kommentert. Det får de andre holde på med. Dette har ingen ting i media å gjøre, sa Skei Grande, som ikke nevnte noe om dette i sin landsmøtetale.

Hør podkasten via denne lenken, eller via denne linken hvis du bruker ITunes.

Eggdonasjon og teknologi

Årets hovedtema er "Teknologi- fantastiske muligheter og store utfordringer". Nærmere 300 delegater, observatører og journalister er på plass på Gardermoen.

Teknologiutvalget, som ledes av Sveinung Rotevatn, foreslår at partiet skal si ja til eggdonasjon for enslige og dessuten åpne for såkalt altruistisk surrogati, at en kvinne bærer fram et barn som en vennetjeneste.

I tillegg skal Venstre ta stilling til ni uttalelser om alt fra helse og kunnskap til natur og miljø og ruspolitikk. På det siste området skal partiet vurdere forslag om liberalisering og nye reguleringer i ruspolitikken, blant annet salg av cannabis og LSD i kontrollerte former.

På forsiden nå