Ber Grande forklare seg om sexsaken - det mener Moe er på trynet

Venstre-topp Abid Raja mener en «helt meningsløs sak fra ti år tilbake» er så belastende for partiet at partileder Trine Skei Grande nå må forklare seg. Det reagerer Erling Moe på.

Abdi Raja sier til NRK at Venstre-leder Trine Skei Grande bør benytte seg av tillatelsen gutten har gitt til å snakke ut.   Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Trass i mediestorm forblir Trine Skei Grande taus om etterspillet etter en fest i Trøndelag i 2008. Det er blitt en belastning for partiet, mener Raja.

– Jeg ber Trine være så snill å benytte seg av tillatelsen gutten har gitt til å snakke ut. Hun må fortelle hva som skjedde og ikke skjedde fra A til Å, og dermed bli ferdig med saken, sier Abid Q. Raja til NRK.

Inn i landsstyret

Raja er Stortingets visepresident, Venstres parlamentariske nestleder og partiets talsperson for finans og utenriks.

LES OGSÅ: - Trine Skei Grande og statsministeren må faktisk be om unnskyldning

Lørdag ble han også valgt inn i landsstyret av et enstemmig landsmøte.

– Jeg er veldig skuffet over at landsmøtet har druknet i denne saken. Det gjør meg både trist, oppgitt og skuffet på vegne av Venstre. Partiet er i regjering, vi skal skinne og skryte av alt vi får til, og av alle planene vi har, og så forsvinner alt det i en helt meningsløs sak fra ti år tilbake, sier Raja.

- Helt på trynet

Venstres gruppeleder i Trondheim, Erling Moe reagerer svært sterkt på Rajas utspill.

– Det er helt på trynet å forlange offentlig forklaring av Trine Skei Grande. Dette er et privat anliggende mellom henne og mannen, sier Moe til Adresseavisen.

Flere av hans partikolleger på landsmøtet gir til Adresseavisen uttrykk for oppgitthet over at Raja kommer med utspillet. De mener saken tilhører privatlivets fred.

Nevnte ikke saken

NTB får bekreftet at Grande selv torsdag kveld ba sitt landsstyre om ikke å omtale saken eller svare på spørsmål om den i løpet av landsmøtehelgen for å unngå negativ oppmerksomhet.

Venstre har unngått å kommentere saken og begrunnet det med at den ikke hører hjemme i offentligheten.

Grande nevnte heller ikke saken med ett ord i sin tale til landsmøtet fredag. Hun har gjentatte ganger den siste uken avslått å kommentere både hendelsen og etterspillet overfor NTB, senest lørdag.

Taus Skei Grande

Grande ønsket lørdag kveld ikke å kommentere Rajas uttalelser overfor NTB.

Venstre har forsøkt å legge lokk på saken, men ikke klart å hindre at den fullstendig har dominert mediedekningen av partiets landsmøte.

Saken om Grandes intime omgang med en 17-åring på en bryllupsfest i 2008 ble først offentlig kjent i januar i år under regjeringsforhandlingene på Jeløya. Den fikk også mye oppmerksomhet etter at Venstre-lederen selv snakket om den i et større intervju med Aftenposten 16. januar.

LES OGSÅ: Ola Borten Moe hardt ut mot Trine Skei Grande

To dager senere kommenterte 26-åringen Grandes versjon av historien, som han mener er gal, i VG. Mannen og Grande har tidligere inngått en muntlig avtale om å ikke snakke om hendelsen, men mannen har siden gitt Grande tillatelse til å forklare seg.

– Mistenkeliggjort

Saken havnet igjen i mediene da Sp-nestleder Ola Borten Moe omtalte den i et Facebook-innlegg sist tirsdag. Hans budskap var at 26-åringen føler seg mistenkeliggjort i saken.

Ifølge Borten Moe fant hendelsen sted på en fest knyttet til hans eget bryllup i 2008.

Mannen har selv flere ganger kommentert saken offentlig. Overfor VG har han gitt uttrykk for at han ikke kjenner seg igjen i det han opplever som Grandes versjon av hendelsen.

Grande skal ha lagt saken fram for statsminister Erna Solberg (H) i januar.

– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper, sa Venstre-lederen i et intervju med Aftenposten i januar.

Har beklaget

VG meldte denne uken, på bakgrunn av samtaler med anonyme Venstre-kilder, at man internt i partiet har omtalt mannen som «ressurssvak», «litt enkel» og uten jobb. Mannen er utdannet ingeniør og jobber i dag som prosjektleder.

– Jeg snakket med mannen 7. februar 2018. Han var skuffet og opprørt over at han hadde hørt at folk i Venstre hadde omtalt ham ufordelaktig, skriver kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i en sms til NTB.

– Jeg har ikke hørt slike beskrivelser om ham, men jeg beklaget tydelig overfor mannen. Denne unnskyldningen på vegne av Venstre gjentok jeg flere ganger under samtalen, og jeg lovet også å følge dette opp internt. Det har jeg gjort, fortsetter han.

På forsiden nå