I en pressemelding fra Høyre torsdag kommer det fram at partiet siden 10. januar 2018 har mottatt til sammen 35 varsler om seksuell trakassering med ulik alvorlighetsgrad.

– Vi har nylig behandlet ferdig og konkludert i alle varslersakene som har kommet til oss denne vinteren. I de aller fleste sakene er det konkludert med brudd på partiets etiske retningslinjer, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.

21 personer

– Reaksjonene har vært alt fra skriftlig advarsel til tap av verv og posisjoner i partiet, fremholder Aarset, som slår fast at varslene retter seg mot 21 personer.

Les også: Ett av varslene kom etter et møte på Stjørdal

Les også: - Det har kommet frem forhold jeg ikke var kjent med. Vi har sviktet

Varselsakene strekker seg tilbake til før 2010 og fram til i 2018, med en overvekt av hendelser og situasjoner før 2015.

Sakene angår i hovedsak medlemmer eller tidligere medlemmer av Unge Høyre, men også hendelser knyttet til medlemmer av Høyre.

Les også om én av de 35 sakene her: Lokalpolitiker i Trøndelag brøt etisk regelverk og stenges ute i fem år

Tonning Riise

En rekke av varslene har handlet om stortingsrepresentant og tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise (29). Høyre la i mars fram sine konklusjoner i sakene mot ham.

Les også: Høyre med knusende dom mot Tonning Riise

Partiet hadde da ferdigbehandlet i alt elleve varsler mot den tidligere Unge Høyre-lederen.

– Det foreligger gjentatte brudd på partiets etiske retningslinjer om seksuell trakassering, alkoholbruk og opptreden overfor medlemmer, skrev partiet da i en pressemelding.

Høyre opplyste da at partiet anser tillitsforholdet mellom partiet og Tonning Riise som vesentlig svekket. Tonning Riise kan ikke fratas plassen som stortingsrepresentant, men hans deltakelse i partiarrangementer skal begrenses, noe som omfatter partiets landsmøter og arrangementer i regi av Unge Høyre.

– Han vil heller ikke få særskilte verv og talspersonroller i Høyres stortingsgruppe resten av denne perioden, sa Aarset.

– Vond erfaring

Omfanget og innholdet i alle varslingssaker har vært en vond erfaring for Høyre, understreket Aarset torsdag.

– Mange personer har hatt opplevelser hos oss, som de aldri skulle hatt. Alle varslere er fulgt opp så godt vi har kunnet. De er lyttet til og har fått tilbud om psykolog eller juridisk bistand dersom de har ønsket. Målet har vært at konklusjonen skal oppleves rimelig av begge parter, sier Aarset.