Amerikaner på broen da KNM Helge Ingstad kolliderte

Flere personer enn normalt var på broen til fregatten KNM Helge Ingstad da den kolliderte med tankskipet Sola natt til 8. november. En av dem var amerikaner.

Saken oppdateres.

Det er tidligere kjent at amerikaneren tjenestegjorde på fregatten som del av et utvekslingsprogram, men Bergens Tidende får nå bekreftet at hun var på broen under sammenstøtet.

Avisen skriver også at offiseren «var involvert i en opplæringssituasjon på broen».

Presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret har sagt følgende om den amerikanske offiserens generelle rolle om bord på skipet:

– Vedkommende ivaretok ikke noen selvstendig rolle om bord. Amerikaneren hadde opplæringsstatus, sier han.

Flere enn vanlig

Politiet opplyser til NRK at det var flere personer enn det som er vanlig på broen. Vanlig bemanning er fem personer, men politiet bekrefter at det var totalt sju personer på broen da ulykken skjedde, seks nordmenn og amerikaneren.

– Det er snakk om norske besetningsmedlemmer, i tillegg til ett NATO-medlem, sier politiinspektør Frode Karlsen ved Vest politidistrikt.

Han ønsker ikke å si noe nærmere om hvilken rolle NATO-medlemmet hadde, utover at han bekrefter at vedkommende var fra USA.

Ifølge NRK hadde den amerikanske offiseren en sentral funksjon på broen i forkant av kollisjonen, men har ikke hatt det formelle ansvaret.

Helge Ingstad drev navigasjonsøvelse, og den amerikanske utvekslingsoffiseren var under opplæring som vaktsjef, under ledelse av en norsk offiser, ifølge Dagens Næringsliv.

Kan ikke bekrefte

Kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, kommandørkaptein Torill Herland, kan ikke bekrefte rollen til utvekslingsoffiseren.

– Dette er informasjon vi vil komme tilbake til når resultatene av etterforskningen foreligger. Dette er politiarbeid, og vi har ikke selv gått inn og sett på hvem som var hvor, sier Herland.

Hun viser også til at denne saken følger diplomatiske linjer.

– Dette er en utenlandsk statsborger, og da må det blant annet søkes om tillatelse for å gjennomføre avhør, sier Herland.

Ifølge politiet er det foreløpig ikke tatt ut noen siktelser i saken ettersom etterforskningen fortsatt er på et tidlig stadium.

(©NTB)

På forsiden nå