Omkomne i Tamokdalen hentes ut tidligst mandag

Arbeidet med å hente ut de fire omkomne skiløperne i Tamokdalen kan tidligst skje mandag basert på værprognosene, opplyser Troms politidistrikt.

Saken oppdateres.

– Alle tiltak er avhengige av været og skredforholdene. Det er derfor ikke mulig å si noe sikkert om tidspunkt for de ulike tiltakene, skriver politiet i en pressemelding fredag.

Det videre arbeidet er planlagt i tre faser: Lokalisering og posisjonering av de savnede, sikring av skredområdet og uthenting av de omkomne. Gravingen skal etter planen gjøres for hånd.

Mest risikofylt

– Dette er den mest risikofylte delen av operasjonen, og vi vil derfor løpende foreta en sikkerhetsmessig vurdering. Mannskaper må settes inn i skredområdet med helikopter, og de må også kunne hentes ut med helikopter, melder politiet.

Slik værprognosen var fredag ettermiddag, kan arbeidet med lokalisering starte søndag og sikring og uthenting tidligst mandag.

– Sammen med frivillige mannskaper og med helikopterstøtte fra Forsvaret har vi ressurser til å jobbe dag og natt, og vi vil prioritere god framdrift når operasjonen settes i gang, skriver politiet.

De finske skiløperne Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) er antatt omkommet i skredet, som gikk onsdag 2. januar. De var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

Ber skiløpere melde seg

I tillegg til arbeidet med å hente ut de omkomne ønsker politiet kontakt med en mann og en kvinne – begge finske – som skal ha vært på tur på Blåbærfjellet samme dag som fire skiløpere ble tatt av skred.

Basert på politiets opplysninger skal de to være omkring 25–35 år gamle, og begge sto på ski i området.

– Politiet kjenner ikke identiteten til disse og ønsker at de tar kontakt slik at det blir avklart om de har noen observasjoner, eller var i kontakt med turfølget som omkom i skredet, heter det.

Andre som vet eller har en formening om hvem disse to er, bes også om å ta kontakt med politiet på telefon 77 79 60 00.(©NTB)

På forsiden nå