Værnes-passasjerer rammes av flystans i Norwegian

Norwegian var tirsdag kveld i full gang med å booke om passasjerer etter at Boeing 737 MAX 8-flyene er satt på bakken.

Et Boeing 737 MAX 8 fly fra Norwegian (SE-RTC) Félix Rodríguez de la Fuente står ved gaten på Oslo lufthavn. Bak står et Boeing 777-260 (ET-ANP) fra Ethiopian Airlines.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Sent tirsdag kveld var det for onsdag registrert sju Norwegian-kanselleringer blant avgangene og fem kansellerte ankomster ved Oslo lufthavn, ifølge Avinors oppføringer. På Bergen lufthavn var det ingen kanselleringer, og ved Trondheim lufthavn var det registrert en kansellering blant ankomstene onsdag.

– Berørte passasjerer får direkte beskjed. Alle andre skal forholde seg som normalt. Vi slår sammen flygninger, som betyr at de alle fleste som blir berørt, får ny avgangstid samme dag, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss til NTB.

18 fly satt på bakken

Norwegians flåte består av 163 fly. Bare 18 er av typen Boeing 737 MAX 8 og er satt på bakken.

– Vi holder tett dialog med luftfartsmyndighetene og Boeing og følger deres anbefalinger. Vi inngår ikke kompromisser om sikkerheten til våre passasjerer og ansatte, skriver Norwegian på sine nettsider.

Norge stengte luftrommet

Også Norge stengte tirsdag luftrommet for flytypen Boeing 737 MAX 8. Flyforbudet er innført over hele det europeiske luftrommet.

Det var Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) som besluttet et føre-var-tiltak tirsdag, opplyser Luftfartstilsynet.

Bakgrunnen er flyulykken søndag der et fly fra Ethiopian Airlines i Etiopia styrtet kort tid etter avgang. Ulykken kostet 157 mennesker livet, blant dem den norske Røde-Kors-medarbeideren Karoline Aadland (28). Samme flytype, Boeing 737 MAX 8, var også involvert i en flystyrt med Lion Air i Indonesia 29. oktober 2018. Her mistet 189 personer livet.

Flyforbudet som ble innført tirsdag kveld, vil også gjelde for operatører utenfor Europa som ønsker å fly i europeisk luftrom.

Norwegian besluttet tidligere på dagen å sette sine 18 fly av typen på bakken etter at de britiske luftfartsmyndighetene CAA UK innførte et midlertidig flyforbud for flytypen i britisk luftrom og for britiskregistrerte fly.

Flere MAX-fly måtte snu i luften etter at forbudet ble innført. Et Norwegian-fly fra Stockholm til Tel Aviv snudde like over Moldova, skriver flyovervåkningstjenesten Flightradar24 på Twitter. Også Turkish Airways og TUI har beordret sine fly til å snu.

USA og Canada er nesten alene om ikke å ha innført flyforbud for ulykkesflyet. Luftfartsmyndigheten FAA har i stedet bedt Boeing, hvis hovedkontor ligger i USA, om å oppgradere deler av programvaren i flyene.

Canadas samferdselsminister Marc Garneau sier imidlertid at de er klare til å «handle umiddelbart» om det kommer fram informasjon som tilsier at det er et problem med flyene, skriver Reuters.

I tillegg til at flyet har fått flynekt i Europa, har også store deler av Asia og Australia forbudt flyet.


Disse har satt Boeings fly på bakken

Disse har satt sine Boeing 737 MAX 8 på bakken etter søndagens flyulykke i Etiopia, eller har stengt sine luftrom for trafikk av flytypen:

Stater:

– Singapore

– Kina

– Indonesia

– Australia

– Malaysia

– Oman

– Storbritannia

Flyselskap:

– Ethiopian Airlines (Etiopia, selskapet som eide ulykkesflyet)

– Comair (Sør-Afrika)

– Cayman Airways (Cayman Islands)

– Gol Airlines (Brasil)

– Aerolineas Argentinas (Argentina)

– Norwegian

Noen av landene/selskapene som ikke gjør det:

– USA: Verken flyprodusenten Boeing eller amerikanske luftfartsmyndigheter mener det så langt er noen grunn til å ta flytypen ut av trafikk. Heller ikke flyselskapene Southwest Airline og American Airlines, som opererer flytypen, ønsker å gjøre dette.

– Russland (S7)

– Tyrkia (Turkish Airlines)

– Italia ( Air Italy)


Rammer tusenvis

Norwegian arbeidet tirsdag kveld med å booke om flygningene til passasjerer som opprinnelig skulle reise med 737 MAX 8-flyene. Til NRK sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen at tusenvis at passasjerer vil bli rammet.

– Vi snakker nok om noen tusen de nærmeste dagene, men de nøyaktige tallene sitter vi ikke på nå, sier han.

LES OGSÅ: Malaysia og Oman stenger også luftrommet for Boeings 737 MAX 8-fly

Vil ikke leie inn erstatningsfly

Til E24 sier Sandaker-Nielsen at selskapet ikke vil leie inn erstatningsfly, og fastholder at det ikke er snakk om «store forstyrrelser». MAX-flyet utgjør rundt 10 prosent av Norwegians totale flyflåte, ifølge NRK.

I en pressemelding skriver Norwegian at det på grunn av usikkerheten knyttet til situasjonen ikke er mulig å tilby refusjon eller ombooking på framtidige avganger som skulle benytte seg av MAX-flyet.

Oppstyret førte til børsnedgang for Norwegian. Aksjekursen stupte da nyheten om at flyene skulle settes på bakken, ble kjent, men tok seg opp igjen utover ettermiddagen. Børsdagen endte med en nedgang på 2,9 prosent.

Også Boeing-aksjene stupte i kurs. Like etter børsåpningen i New York tirsdag falt de over 8 prosent. En drøy time før stengetid hadde den hentet seg noe inn, med en nedgang på rett under 6 prosent.

På forsiden nå