VG feller knusende dom over eget arbeid

VG konkluderer i sin egen evaluering om avisas dekning av Giske-videoen at de har sviktet på flere områder.

Saken oppdateres.

VGmener selv at de sviktet i håndteringen av Sofie som kilde og intervjuobjekt, de konkluderer med at det har vært for svak ledelse, kvalitetskontroll og manglende bredde i kildene i sin egen evaluering av Bar Vulkan-saken.

Norges største avis mener også at de har kommet med en for utydelig og for sen beklagelse både overfor Sofie og Trond Giske. Det tok altfor lang tid før det fulle bildet gikk opp for VGs ledelse, står det i rapporten.

– En raskere håndtering ville ha vært viktig for både Sofie og for Trond Giske, står det i rapporten.

Intern granskning

VGs interne granskning i kjølvannet av Bar Vulkan-videoen har blitt ledet av VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, som var på utenlandsferie da den omstridte artikkelen ble publisert 22. februar.

I granskningen har Håndlykken undersøkt hva journalist Lars Joakim Skarvøy, som intervjuet kvinnen, har gjort og hvilken rolle og hvilke opplysninger hennes egen sjef Gard Steiro har hatt i saken.

I en omfattende TV 2-sak onsdag forrige uke rettet kvinnen i den mye omtalte dansevideoen med Trond Giske kraftig kritikk mot avisen. Kvinnen mener at mediehuset med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat, som skapte et uriktig bilde av situasjonen.

Skarvøy: Sitatet er ikke fabrikkert

Etter mediehusets gjennomgang av saken tar VG-journalist Lars Joakim Skarvøy seks måneders lønnet permisjon.

Han sier til NRK at han er lei seg for måten han ivaretok den uerfarne kilden Sofie i denne saken, men avviser samtidig blankt at han har fabrikkert et sitat. Dermed står kildens og journalistens påstander ord mot ord.

Nyhetsredaktør i VG Tora Bakke Håndlykken, som har vært ansvarlig for VGs evaluering av saken, beklager VGs behandling av Sofie som kilde.

– Vi tror ikke at Sofie lyver og stoler på henne. Det er forskjell på det som er sagt i ord, og det man mener gir et riktig bilde av det som skjedde. Behandlingen av henne som kilde beklager vi, sier Håndlykken.

Steiro har tillit

VGs sjefredaktør Gard Steiro har fremdeles styrets tillit, opplyser styreleder Torry Pedersen på pressekonferansen onsdag.

Styrelederen mener at det ikke hadde vært riktig om VG-redaktøren måtte gå av som følge av denne saken.

– Det er en del av redaktørrollens egenart å kontinuerlig eksponere ferskvare for, i VGs tilfelle, millioner av lesere hver dag. Da vil det av og til bli begått feil. Blir det begått, må de rettes og beklages, sa Pedersen på pressekonferansen i VGs auditorium i Akersgata.

Steiro selv innrømmer at han har gjort feil i denne saken, og sier han mener at VG burde ha beklaget saken allerede dagen etter den ble publisert.

– Jeg stiller meg bak konklusjonen i denne rapporten, og tar kritikken rettet mot meg på dypeste alvor. Artikkelen burde ha vært beklaget tidligere og tydeligere, sier Steiro.

– Om publikums tillit er svekket, er jeg sikker på at den kan gjenvinnes. Jeg er sikker fordi jeg leder en svært kompetent redaksjon som leverer journalistikk som gjør en forskjell, understreker han.

Beklaget saken

VG publiserte den første saken om videoen fra Bar Vulkan 22. februar. Allerede samme kveld sa kvinnen til NRK at videoen ser verre ut enn den var.

Dagen etter trakk Giske sitt kandidatur til arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti, og valgkomiteen vraket Ap-politikeren fra alle verv.

Få dager etter beklaget VG saken. Torsdag i forrige uke, dagen etter den omfattende TV 2-saken, gjorde avisen flere endringer i dansevideo-artikkelen. VG fjernet blant annet kvinnens eneste sitat i saken.

Redaktør Gard Steiro har den siste uka beklaget overfor kvinnen som mener hun er feilsitert, han har også beklaget overfor Giske og for avisas lesere.

NTB har forsøkt å komme i kontakt med Trond Giske i forbindelse med denne saken, men Ap-politikeren har ikke besvart henvendelsen.


(©NTB)

På forsiden nå