Havarikommisjonen har avsluttet undersøkelsene i Namsskogan

Statens havarikommisjon er ferdig med å undersøke ulykkesstedet ved Namsskogan der en togvogn veltet torsdag. Det er fortsatt uvisst når banen kan åpne igjen.

Skinnegangen ble ødelagt i avsporingen.  Foto: Banenor / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Vi fikk gjort de undersøkelsene vi ønsket og hadde planlagt. Det vil si at vi har undersøkt toget, de vognene som sto på sporet og de som ikke gjorde det, sier Kurt A. Olsen, som er leder for jernbane i Havarikommisjonen til NTB.

Data fra toget, skinnegangen og kommunikasjon mellom togledelse og lokfører vil også bli benyttet til å finne årsaken, ifølge Olsen.

Berging startet

Men årsaken til avsporingen er ennå ikke funnet, og Havarikommisjonen vil førstkommende uke gjennomgå data fra undersøkelsene.

– Vi har så langt ikke hatt tid til å gjennomgå materialet. Vi vil sammenholde dataene vi har fra toget, skinnegangen og taledata som vi vil få, før vi lander konklusjoner om årsak, sier Olsen.

LES OGSÅ: Havarikommisjonens leder: - Det er snakk om betydelige skader

Den delen av toget som sto på sporet, ble kjørt bort fredag kveld, ifølge Olsen. Det betyr at de godsvognene som sporet av og som ligger utenfor sporet, fortsatt ikke er fjernet.

Dette bekrefter også pressevakt i Bane Nor, Britt-Johanne Wang.

– Vi har startet bergingen. Første tog fra sør er fjernet, og så vil de ta neste vogn. Dette er det et bergingstog fra Trondheim som gjør, sier hun.

Stengt

Prognosen fra Bane Nors eksperter er klar lørdag kveld, og da kan man si mer sikkert når Nordlandsbanen kan åpnes igjen. Når man vet hvor mange meter av skinnegangen som er ødelagt, starter reparasjoner og gjenoppbyggingen.

LES OGSÅ: Godstog havnet i elva i Namsskogan

Bane Nor håper at banen kan bli åpnet igjen mandag.

Nordlandsbanen er stengt mellom stasjonene Namsskogan og Majavatn etter at et godstog sporet av torsdag ved 17-tiden. Lokføreren, som var den eneste på godstoget, kom uskadd fra hendelsen. En rekke godskonteinere ligger veltet ned mot elva Namsen som følge av avsporingen.

40 beboere ble evakuert og E6 ble stengt i mange timer mens eksperter undersøkte en av godskonteinerne som inneholdt acetylen.

Klarte ikke skaffe transport

Vy jobbet fra ulykken inntraff torsdag med å skaffe andre transportmuligheter for folk som skulle reise strekningen mellom Grong og Mosjøen, men slet med å finne løsninger. Den 20 mil lange strekningen er høyt trafikkert i helga på grunn av Norway Cup, som starter lørdag, jernbanearbeid og solslyng på jernbaneskinner andre steder.

Manglende transportmuligheter førte til at flere reisende på denne strekningen ble overlatt til seg selv, skriver VG.

Lørdag har Vy funnet en løsning for dagtogene, nemlig at busser og maxitaxier skal kjøre direkte mellom Grong og Mosjøen. Det er imidlertid fortsatt ikke funnet noen løsning for nattogene, og det er uvisst om de får tak i busser til søndag. Det skriver NRK.

På forsiden nå